изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:24 EEST
Огромни екосанкции застрашават България    
ЕкологияЕдна наказателна процедура тече срещу България, очакваме да стартират още две - за таваните на вредни емисии във въздуха и за фините прахови частици. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева на кръгла маса по проблемите на енергетиката, организирана от КТ "Подкрепа", предаде БТА.

По думите й в момента приключва досъдебната процедура и предстои влизането в съда в Страсбург на наказателна процедура към България за нарушаване на нормите на серен диоксид за качеството на атмосферния въздух. По аналогични случаи може да се очаква санкцията, която би постановил съдът, да е от порядъка на 50 000 евро на ден, информира заместник-министърът.

Санкциите на ЕС са толкова респектиращи, че е по-добре страната членка, към която са насочени, да изпълни европейското законодателство, отколкото да плаща тези санкции, посочи Манева.
По думите й до края на октомври трябва да затвори "Брикел" заради неспазване на екологичните норми на ЕС.

Вече били проведени срещи с представители на всички ТЕЦ и са изготвени графици, по които те трябва да въведат производствата си в екологичните норми на ЕС. Уточнили сме приемливи условия, които ще удовлетворят исканията на ЕС, единствено с ТЕЦ "Перник" и "Брикел" това не бе постигнато, каза Манева. Четирите блока на ТЕЦ "Перник", които не отговарят на нормите, са спрени, а до края на октомври трябва да преустанови работа и "Брикел", заяви Евдокия Манева.

В началото на май Европейската комисия отхвърли искането на България за отлагане с още 2 години на срока за влизане в сила на екологичните изисквания спрямо 5 топлоелектрическите централи.

Според "Подкрепа" затварянето на централите ще извади на улицата хиляди безработни.  dir.bg

 


Сходни връзки

Огромни екосанкции застрашават България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди