изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:30 EEST
Г. ПЪРВАНОВ: В КРИЗАТА СА НУЖНИ ПОВЕЧЕ ГРИЖИ ЗА ЗЛАТНА ДОБРУДЖА    
НовиниПрезидентът бе гост на честването по случай 70-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България

„Честит празник! Аз съм тук, не само, защото това е празникът на града, а защото съзнавам, че днешният ден е един от най-силните, най-значими дни в българския исторически календар. Това ни връща години, векове назад, за да кажем отчетливо, че Добруджа винаги е била част от България – национално, духовно и исторически, каза президентът Георги Първанов на общоградското честване на празника на града, където той прие почетния караул и присъства на церемонията по издигане флаговете на Република България, Европейския съюз и Добруджа. В словото си президентът каза още: „Оттук започва историята на българската държава. Нека си припомним подвизите на славния български владетел Добротица и да не забравяме, че тук в разгара на Възраждането е имало църква, училище. Българите са съзрели духовно далеч преди да се освободят със силата на оръжието. Тук, Европа и светът стават свидетели на епопея, която остава записана със златни букви. Не може да не си спомним с преклонение името на Йордан Йовков, който е творил тук и е останал тук с героите си”. Георги Първанов припомни и думите на народния представител отпреди 70 години Петко Стайнов: „За нас Добруджа не е една териториална придобивка, за нас това е песен, това е блян”. „По-често трябва да отдаваме дължимото на тези, на които дължим този факт – българската дипломация и царя, да отдадем дължимото на великите сили, за да може да падне една историческа несправедливост”.
Пред добричлии държавният глава посочи, че трябва да се каже ясно, че в кризата, която не е само българска, но и европейска, и световна, са необходими още повече грижи за златна Добруджа, която не е само житница на България, но която може да има своето добро бъдеще като индустриален център и център на българския туризъм. Георги Първанов припомни, че на срещата си с румънския си колега Траян Бъсеску неотдавна са дискутирали политиката, насочена към взаимното отваряне, за разкриване на нови ГКПП, на нови мостови съоръжения, на нови хидроенергийни комплекси, за създаване на условия за бизнеса и населението от двете страни, за да могат те да общуват по-ползотворно. Още повече, че румънските туристи са №1 по Северното Черноморие.
„Пред централните институции трябва да има ясна представа за развитието на града и региона – инфраструктура, водоснабдяване, не просто да се съхранят системите на здравеопазване и образование, но и да се разкрият нови възможности за достоен живот и младите хора да останат тук и да се реализират в града и региона”, каза държавният глава. 
След официалнатга част добричлии и гостите на града бяха поздравени от представителен духов оркестър на Военно – морските сили от Варна. Фолклорни състави и формации от Добрич завиха добруджанско хоро.
 


Сходни връзки

Г. ПЪРВАНОВ: В КРИЗАТА СА НУЖНИ ПОВЕЧЕ ГРИЖИ ЗА ЗЛАТНА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди