изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:00 EEST
ДОБРУДЖАНСКИЯТ ВЪПРОС В ЛИТЕРАТУРАТА И В ПЕРИОДИЧНИЯ ПЕЧАТ    
КултураВъв фоайето на Регионална библиотека "Дора Габе" е експонирана изложба под наслов "Добруджанският въпрос в литературата и в периодичния печат", посветена на 70-годишнината от подписването на Крайовския договор и 25 септември - Ден на град Добрич.

 От фонда на отдел "Краезнание" са представени библиотечни документи, свързани с историческата съдба на Добруджа от Ньойския договор до Крайовската спогодба, въпросът за Южна Добруджа в международните отношения 1919-1940 г., книги за борбите на българите от Южна Добруджа под румънска власт, подписването на Крайовския договор и последвалите го събития, преселението на северодобруджанци през есента на 1940 г.
Експозицията съдържа и автентични вестници като "Зора", "Днес" и др. от паметните септемврийски дни на 1940 година, отразяващи всенародните тържества по възвръщането на Южна Добруджа в границите на отечеството и триумфалното посрещане на българската войска, както и на дипломатическите представители на Германия, Италия и Русия в Добруджа.
 


Сходни връзки

ДОБРУДЖАНСКИЯТ ВЪПРОС В ЛИТЕРАТУРАТА И В ПЕРИОДИЧНИЯ ПЕЧАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди