изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:26 EEST
СТОПАНСКАТА ГОДИНА ЩЕ Е ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ    
НовиниТова коментира управителят и собственик на „ДЕФКО” ООД Пламен Борисов

Според нашата оценка, през настоящата стопанска година има много добро съчетание между относително добри нива на добив с цена на стоката, коментира пред НДТ управителят и собственик на „ДЕФКО” ООД Пламен Борисов. Той обясни, че, наистина, вследствие на обилните валежи, основно при пшеницата, имаше известни поражения – известно намаление на добива и влошено качество на пшеницата. Благодарение на международната конюнктура цената на пшеницата бързо е достигнала нива от 300 и над 300 лева за тон. „Това направи нещата много поносими и с добър знак. През последните 20 години толкова добра цена за пшеница с относително ниско качество не сме получавали. Този минус от валежите – покълване и ниски хлебопекарни показатели, бяха компенсирани”, каза П. Борисов. Той посочи, че цената на слънчогледа също е на много добри нива. Тя е 650 лева за тон. Тази година изкупната кампания за слънчогледа е стартирала от най-високите нива от миналата година. Съчетанието с приличен добив е положително за производителите, счита П. Борисов. Но, според него, царевицата е най-успешната култура тази година. „Добивите са високи. Реално стопаните получават средно по около 800 килограма от декар. Това в съчетание с цена от 340 лева за тон е много добър знак. Настоящата стопанска година е година, която започна много добре, очертаха се негативни моменти от валежите, но цената оправи нещата. Годината ще е една от най-добрите години във финансово отношение”, посочи Пламен Борисов. Той счита, че тази година цените ще позволят на земеделските производители да си изпратят машините, да посрещнат разходите си.
„ДЕФКО” ООД изнася зърно основно за страните от Европейския съюз, Близкия Изток, за северна Африка. „Изнасяме основно от пристанището във Варна. Част от стоката експортираме и от порта в Констанца. Имаме разпределение на ареала и начина на експортиране”, каза П. Борисов. И добави, че, независимо от усиления експорт, в зърнобазите на фирмата има царевица, слънчоглед и  пшеница. Едната от базите на фирмата е в Каварна и е с вместимост 65 000 тона, а другата е в Преселенци и е с кпацитет 25 000 тона. Намерението на компанията е в близките една-две години да изгради още една зърнобаза за 60 000 тона.
„ДЕФКО” ООД обработва 40 000 декара земеделски земи, от които 17 000 декара са в Добруджа. Фирмата има и 400 декара овощни градини – череши и сливи в района на Генерал Тошево и Каварна. От следващата година овошките ще започнат да плододават. Те ще се използват за свежа консумация и преработка. В тази връзка в плановете на фирмата е и изграждане на цех за сортиране и преработка на плодовете.
 


Сходни връзки

СТОПАНСКАТА ГОДИНА ЩЕ Е ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди