изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:26 EEST
В ЗИМНИЦА ПОСТАВИХА НАЧАЛОТО НА ТРАДИЦИОННИЯ ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА    
НовиниПредставители на три етноса – българи, турци, татари от селата Зимница, Телериг, Оногур, Ефрейтор Бакалово, Коларци, Крушари, Пчелник, както и от градовете Добрич, Силистра, Варна и София, е събрал първият Празник на гърнетата.

Той е организиран това лято за първи път от Николай и Галина Панайотови от „Добруджанска Зимница” АД. НДТ научи, че Николай Панайотов е преподавател в Икономическия университет във Варна. Сега семейството е закупило няколко имота в с. Зимница и се е ангажирало с развитието на селски и екологичен туризъм, обясниха от кметството в Крушари. В този контекст е бил и организираният тази година за първи път от фирмата им „Добруджанска Зимница” празник на гърнетата. Инициаторите обаче имат намерение да го превърнат в традиционен. Това е празник не само на кулинарните изненади и гастрономическите удоволствия, но и празник на единението на етносите, поколенията, града и селото, посочват организаторите. Всички присъстващи са били и участници в събитието. Входът за празника е бил всяка жена да поднесе домашно приготвено ястие в глинен съд, чувен или тавичка, а всеки мъж е трябвало да остави на общата трапеза бутилка домашен алкохол. Организаторите и журито са отличили с грамоти и предметни награди участниците с най–интересни ястия. Задушеният заек със зеленчуци на Пенка Атанасова от с. Коларци е спечелил конкурса за автентично ястие.
Събитието е било уважено и от ст. н. с. II степен д-р Петър Петров от географския институт на БАН и председател на Българска асоциация за селски и екологичен туризъм.
 


Сходни връзки

В ЗИМНИЦА ПОСТАВИХА НАЧАЛОТО НА ТРАДИЦИОННИЯ ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди