изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:29 EEST
Започва ли световна валутна война?    
По светаРискът от глобална война на валутите е "нисък", но подобно развитие не може да бъде изключено, заяви генералният директор на МВФ Доминик Строс-Кан след серия от намеси на централните банки.
Властите на няколко азиатски страни се опитват да отслабят националните си валути, за да подкрепят износителите и, съответно, икономиката си.

Такива мерки взе японското правителство, за да понижи курса на йената, достигнала до 15-годишен пик спрямо долара. Подобен план има и правителството на Южна Корея, слухове в тази насока има и за Тайван, припомня Фокус

Строс-Кан подчерта, че възможните последствия от тотална война на валутите би трябвало да накарат страните да се замислят. "Не мисля, че има голям риск от война на валутите", заяви Строс-Кан, като добави, че това е част от рисковете.

"Мисля, че вероятността е доста ниска, защото всеки може да разбере, че прекалено големи конфликти ще имат негативни последствия. Въпреки това може да се случи".

Предишния ден бразилският финансов министър Гидо Мантега изрази недоволството си по повод на нарастването на бразилския реал и ефекта му върху ключовия за страната износ.

"Въвлечени сме в международна война на валутите", заяви Мантега, като намекна, че може скоро да последва валутна интервенция, предава БГНЕС. Доларът падна с близо 25% тази година срещу бразилския реал.

В същото време нараства напрежението между САЩ и Китай по повод на цената на юана, който според американската администрация е изкуствено подценен с 25 до 40%.

Очаква се сенаторите да гласуват за налагане на санкции срещу Китай, ако подцененият юан не се повиши спрямо долара.

Бившият служител на МВФ Морис Голдщайн и член на Института за международна икономика Петерсон посочи, че Фондът трябва да бъде обвиняван поне отчасти за нарастването на напрежението, защото "се е отказал от своите задължения на наблюдател, можете да правите каквото си поискате".

"Ако Китай може да се намесва и да манипулира обменния курс 7 или 8 години подред, защо да не го правят всички?"  Дир.бг
|

 


Сходни връзки

Започва ли световна валутна война? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди