изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:47 EEST
ЙОВКОВ ПРАВИ ЧЕСТ НА БЪЛГАРЩИНАТА И НА ЧОВЕЧЕСТВОТО    
КултураПодготвя се уникална книга за живота на Певеца на Добруджа

Град Добрич е домакин на Национална научна конференция "Йордан Йовков - разночетения". Форумът е посветен на 130-ата годишнина от рождението на писателя и се организира от Министерството на културата, община Добрич и Регионалният исторически музей. При откриването на конференцията доклади изнесоха проф. Иван Сарандев, проф. Милена Кирова и Наталия Афеян, проф. Светлозар Игов, проф. Михаил Неделчев и проф. Никола Георгиев.
Проф. Сарандев говори по темата "Една от първите професионални оценки за Йовковата проза". "Йовков прави чест на българщината и на човечеството" - това заяви професорът като цитира турския интелектуалец проф. Сабри Есат. Участниците в първия ден на форума говориха още "Йовков, Букурещ и интелигенцията в началото на XX век" /доц.д-р Йорданка Холевич/, "Йовковата Добруджа като етнокултурен топос" /Катя Зографова/, "Турската лексика в три разказа на Йордан Йовков" /доц.д-р Людмила Стоянова/, "Йовков - белотата и мълчанието" /доц.д-р Магдалена Костова-Панайотова/ и т.н.
Конференцията продължава и днес. Сред включените в програмата доклади са "Физика и метафизика на смъртта в разказите на Йовков" /Ангел Дюлгеров/,  "Белязаното добро в разказите на Йордан Йовков" /Ванушка Димитрова/, "Материали за Йовков в архива на Димо Минев" /д-р Радка Пенчева/, "Едно неизвестно дарение на Деспина Йовкова" /Тодор Нинов/ и др. Насрочена е и дискусия върху сборника "Представи за българския литературен канон. Книга I".
В момента се пише летопис на Йордан Йовков, а отговорен редактор на изданието е  професор Иван Сарандев. Уникалната книга ще се базира в голяма степен на документи и ще описва живота на Певеца на Добруджа. Автори са сестрата на професора - Сия Атанасова, която е започнала работа по книгата преди повече от 20 години, и Кремена Митева - уредник в дом-паметника "Йордан Йовков" в Добрич. Работата по летописа е свързана с ровене по архивите в редица големи градове, посочи проф. Сарандев и добави, че са открити документи и факти за Йовков, които не са били известни досега.
 


Сходни връзки

ЙОВКОВ ПРАВИ ЧЕСТ НА БЪЛГАРЩИНАТА И НА ЧОВЕЧЕСТВОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди