изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:26 EEST
Режисьори и продуценти напускат фестивала „Златната роза"    
КултураЧаст от режисьорите и продуцентите на български игрални филми, участващи на „Златната роза", напускат фестивала. Това стана ясно снощи при откриване на 29-тото издание на кинофеста. Причината е некоректната правителствената политика и финансиране на българското кино, се посочва в декларация, прочетена по време на откриването снощи.

„Напускаме фестивала в знак на протест, защото не можем да се примирим, че законодателната и изпълнителната власт в България многократно нарушават Закона за кино. Не можем да приемем, че след повече от година на лъжи и обещания, правителството отново няма да изпълни поетите ангажименти за финансиране на българско кино. Правителствената политика убива българското кино, а не може да има България без българска култура. Ако министърът на културата не е в състояние да приложи Закона за кино, смятаме, че той трябва да се оттегли от поста си", гласи декларацията.

Под документа са се подписали 34 български кинаджии, сред които: Александър Морфов, Киран Коларов, Ивайло Христов, Анри Кулев, Димитър Митовски, Борислав Чучков, Георги Дюлгеров, Димитър Гочев, Иван Черкелов, Камен Калев, Станимир Трифонов и др. Декларацията е адресирана до министър-председателя, министрите на финансите и културата, председателя на парламента, както и до председателите на парламентарните комисии по култура, гражданско общество и медии и финанси и бюджет.

Днес недоволните продуценти и режисьори ще обяснят подробно причините, поради които напускат фестивала. Ще бъде коментиран и отказът на българското правителство да спазва Закона за кино.

http://dariknews.bg

 


Сходни връзки

Режисьори и продуценти напускат фестивала „Златната роза" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди