изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:16 EET
Предупредили единия машинист за влаковия удар    
Новини Машинистът на единия влак от катастрофата край гара Драгоил е получил информация, че срещу него се движи друга композиция и това вероятно е предотвратило по-голяма трагедия. Това съобщи Кирил Костадинов, ръководител отдел „Безопасност” в БДЖ, който е на мястото на инцидента, станал тази сутрин, предаде КРОСС.



По думите му, машинистът на служебния влак, в който пътували служители на БДЖ и НКЖИ за сръбския град Димитровград, е получил нареждане по телефона от дежурния ръководител да спре, след като малко преди това му е даден зелен разрешителен сигнал и заповед, че може да тръгне.

„Осъзнавайки грешката си, диспечерът е предупредил машиниста да спре”, каза Костадинов.
Това на практика означава, че отговорността за инцидента, или част от нея, е на дежурния ръководител движение.

Челният удар между двата влака стана в 7.50 ч. между гарите Драгоил и Драгоман. В международния влак от Белград за Турция през София са пътували около 90 души. До момента по информация от "Пирогов" там са приети 22-ма ранени. От тях има 5-ма са сръбски граждани, като един е освободен за домашно лечение. Няма тежко пострадали нито сред пътниците, нито сред служителите на БДЖ и НКЖИ. От пътниците в българския влак две жени са прегледани в "Пирогов" и са освободени за домашно лечение.

Началникът на спешното отделение в "Пирогов" д-р Стоян Сопотенски посочи, че няма пациент с травма, която да застрашава живота, предаде "Фокус". В най-тежко състояние е жена на 29 години, която е преминала през шокова зала. Травмата й е в областта на шията, но състоянието й е стабилно.

От пресцентъра на ВМА пък съобщиха, че в болницата са приети четирима мъже - на 35, 44, 46 и 54 години. Те са с контузни рани, натъртвания и съмнения за фрактури, които ще бъдат установени след извършените рентгенови и скенер- изследвания.

От министерството на транспорта съобщиха, че следователи изясняват на място причините за катастрофата на двата влака. По първоначални сведения човешка грешка е довела до объркване в електронната система. По-рано днес министърът на транспорта Александър Цветков съобщи, че трети локомотив е подвел електронната система, като е преминал по това трасе минути преди навлизането на катастрофиралите влакове. На тази гара линията е една и не се допуска разнопосочно движение. Дали пускането на третия влак е диспечерска грешка или на машиниста на влака - това ще се изяснява, коментираха от транспортното министерство.

Организацията по извозването на пострадалите и всички останали пътниците е била своевременна и бърза. До края на деня мястото на инцидента трябва да бъде разчистено и освободено за движение.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е информирал сръбския си колега – Ивица Дачич за обстоятелствата около катастрофата, съобщи "Фокус". „Информирах министър Дачич, защото имаше 20 сръбски граждани, които се возиха в международния влак. От тях няма пострадали, има само една жена, която е с леко охлузване и тя вече се е завърнала в Сърбия”, допълни Цветанов, който е в Белград за участие в конференция.

От Министерство на транспорта съобщиха също, че всички клиенти на БДЖ са застраховани по време на пътуването си с влак. Железопътният превозвач има сключен договор със застрахователната компания „Алианц България”, а застраховката е включена в цената на билета. dir.bg
 


Сходни връзки

Предупредили единия машинист за влаковия удар | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди