изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:29 EEST
Д-Р ПЪРВАНОВА - ЕВРОДЕПУТАТ НА ГОДИНАТА    
Интервюта   Д-р Антония Първанова бе отличена с наградата Евродепутат на годината в категория "Здравеопазване". На 30 септември, по време на тържествена церемония в Брюксел, официалното издание на Европейския парламент оповести имената на депутатите, спечелили годишните награди за принос на членовете на парламента. Д-р Антония Първанова, заместник-председател на групата на АЛДЕ, е единственият български евродепутат, който бе отличен с престижната награда за евродепутат на годината. Тази висока оценка е резултат от активното й участие и успешни действия в категорията здравеопазване. НДТ разговаря с отличения евродепутат:

- Д-р Първанова, как приемате отличаването Ви като „Евродепутат на годината” в областта на здравеопазването?
- Като оценка за добре свършена работа за всички българи. Доколкото ние сме страна, която е от последно присъединилите се, за България е важно да докаже, че имаме какво да допринесем за европейската политика. Да не се разглежда като страна с проблеми, а като равнопоставен партньор.

- Според Вас, какво от Вашата дейност в Европарламента допринесе за наградата Ви?
- За разлика от българския парламент, в Европейския  награждават за свършена работа или заслуги, а не защото си в нечий кръг или дружинка, не защото си партийна кандидатура. Кандитатурите се издигат от неправителствени организации. Никой не знае кои са организациите, които са предложили. След това гласуват депутатите от всички политически сили. Тук никой не си позволява да се заиграва и се оценява по заслуги.

- Кое е най-важното, което успяхте да направите в европейския парламент?
- Работих по няколко основни направления в областта на здравеопазването - по директивата за правата на пациента, за сигурността на лекарствените средства, по отношение на фалшивите лекарства, по приоритетите в европейското здравеопазване. Работих и по проблематиката на раковите заболявания, на заболяванията на опорно-двигателния апарат, по проблемите на децата, които са преждевременно родени.


- Какви, според Вас, са шансовете българското здравеопазване да стане европейско?
- Ще ми се да е възможно. Може българското здравеопазване да тръгне по европейски модел и да работи по европейски принципи. Имам голямо доверие в новия кандидат за министър на здравеопазването. Ако бъде оставен да работи и подкрепян от колегите си - от съсловните и пациентски организации. Както и от колегите си от Министерски съвет, а не едно да се говори от финансовия министър в България, а друго - в Брюксел.


- Има ли лек за българското здравеопазване?
- Всяко здравеопазване е минавало през трудни моменти. И България трябва да намери своя път. Колкото по-малко конфлиикти има при избора на кандидатури, толкова по-добре. Трябва да се приемат и рестрикциите - не финансови, но по отношение на дисциплината.

- Какво основно Ви предстои в работата Ви като евродепутат?
- Предстои ми работа по отношение неравнопоставеността в здравния статус на европейските граждани, за довършване на директивата за правата на пациентите, предстои работа и по директивата, по която съм докладчик, за закрила на децата от сексуално насилие, малтретиране и детска порнография. Трябва да се довърши директивата за майчинството. Предстои и работа по отношение на директивата за борба с насилието срещу жени. Стартирахме преди броени дни и нова инициатива -  Коалиция за работници, които са в добра форма да работят. Около сто милиона души страдат от проблеми на опорно-двигателния апарат, което струва 240 милиарда евро на страните-членки. Този съществуващ проблем извежда изключително много хора от пазара на труда. По тази проблематика ще работим заедно с министрите на труда и социалната политика, с комисарите по здравеопазване и заетост, които имат отношение към общата заетост. НДТ

 


Сходни връзки

Д-Р ПЪРВАНОВА - ЕВРОДЕПУТАТ НА ГОДИНАТА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Д-Р ПЪРВАНОВА - ЕВРОДЕПУТАТ НА ГОДИНАТА
Автор: Anonymous да 2010-10-04 @ 19:51 EEST

           JIVA I ZDRAVA DA SI TONI!!      YSPEH!!!

          S MNOGO OBICH-SEM.SARAFOVI


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди