изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:52 EEST
Едно обещаваха управляващите - друго става: Лихвите по кредити може да се повишат    
Икономика
Възможно е да има ново покачване на лихвите по кредитите заради повишения кредитен риск. Тази позиция изрази днес по време на конференция на тема "Банките в търсене на нови стратегии" Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка, предаде БТА.


Той посочи, че с приетите в Закона за потребителския кредит промени клиентът може 14 дни след изтегляне на кредита да го върне, без да дава обяснения на банката и без да дължи наказателна лихва. Това би трябвало да повлияе върху цената на кредита, коментира Ягодин, който е и заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Банкерът отбеляза и липсата на мерки за защита на кредиторите. Действащото сега законодателство позволява на някои фирми, които са теглили кредити, да обявят несъстоятелност със задна дата - тоест във времето преди изтеглянето на кредита и така пасивите остават за банката, посочи Ягодин. Ако тази деформация в закона не се промени, нивата на лихвите по кредитите ще се увеличат, защото кредитният риск е голям, а оттам поскъпва и цената на кредита, добави финансистът.

Той посочи, че лихвите по кредитите са намалели към август с 0.8 процента на годишна база, а лихвите по депозитите са се увеличили с 0.9 на годишна база. Това означава, че банките поемат за своя сметка последствията от кризата, коментира Ягодин.

Той добави, че тази година някои отделни банки ще бъдат на загуба. Но имаме достатъчно буфери за обезпечаване на лошите кредити, допълни банкерът.

 


Сходни връзки

Едно обещаваха управляващите - друго става: Лихвите по кредити може да се повишат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.21 секунди