изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:06 EEST
Борисов: Вдигаме осигуровките с 3% и готово    
Политика
Правителството се отказа да вдига осигурителния стаж за пенсия с 3 г. Вместо това ще бъде вдигната осигурителната вноска с 3%. Това e предложил премиерът Бойко Борисов на среща със синдикатите, съобщи БНР.


По-рано той се срещна и с ръководството на Българския лекарски съюз, където заяви "щом искате парите за здраве да отиват за здраве, вдигаме пенсионната вноска с 3% и изчистваме системата". Здравната остава 8%, заяви още той.
Така Борисов отстъпи пред исканията и на профсъюзите, и на лекарите.
 
Правителството ще оттегли внесените в парламента промени в Кодекса за социалното осигуряване, с които трябваше да се вдигне с три години стажът за пенсия. Преговорите между кабинета и профсъюзите продължават, споразумението се очаква да бъде подписано в късния следобед.
Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда с 3% да се вдигне осигурителната вноска от догодина, каза по-рано председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, който участва в заседанието на съвета, на което бяха обсъдени проектобюджетите на ДОО и НЗОК, пише БТА.

Предлага се всички средства, получени от здравната осигуровка, да бъдат налети в нереформираната здравна система, допълни Данев. По думите му тези "луди идеи" ще доведат до вторична рецесия в икономиката.
Правителството е в паника и отстъпва пред уличния натиск, цитира го БНР.
Данев уточни, че предложенията са от синдикати и представители на финансовото министерство.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че има предложение за увеличаване на пенсионната вноска с 3%. То се правело, за да се компенсира увеличаването на дефицита в консолидирания бюджет заради предложението на Българския лекарски съюз разходната част на бюджета на НЗОК да се увеличи с 544 млн. лв.
Да се даде половин милиард лева за сметка на бизнеса, който тепърва излиза от кризата, е необмислено решение, смята Велев.

Ние искаме парите, събрани за здраве от вноски, да отиват само за здраве, заяви след съвета д-р Евгени Душков, конфедерален секретар на КТ "Подкрепа". По думите му парите от вноските са отивали към други системи - например за запълване на дупките в бюджета за пенсии на НОИ.

Днес финансовият министър Симеон Дянков нарече "разумна" идеята част от резерва на здравната каса да бъде пренасочен към НОИ. На предишно заседание на тристранния съвет КНСБ предложи 2% от здравноосигурителната вноска да преминат към фонд "Пенсии". Идеята бе подкрепена от управителя на НОИ Христина Митрева.

На тристранния съвет се обсъжда вариант от догодина да бъде диференциран
минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се, каза още Васил Велев.
Работодателите предлагат два варианта - да се диференцира минималният осигурителен доход по професии или по годишни доходи. Според предложението за диференциация по годишни доходи, което Велев определи като по-приемливо, се предвижда да има четири скали.

До 5400 лв. минималният осигурителен доход да е 400 лв., от 5400 лв. до 6500 лв. минималният осигурителен доход да е 450 лв., от  6500 до 7500 лв. - да е 500 лв. и над 7500 лв. - 550 лв. От началото на тази година минималният осигурителен доход за всички самоосигуряващи бе повишен от 260 лева на 420 лева.  dir.bg

 


Сходни връзки

Борисов: Вдигаме осигуровките с 3% и готово | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Борисов: Вдигаме осигуровките с 3% и готово
Автор: Anonymous да 2010-10-05 @ 17:53 EEST

КАКВО ВИ КАЗВА В МОМЕНТА БАТ БОЙКО НА БИЗНЕСМЕНИТЕ ДА ГО ДУХАТЕ!

БАТ БОЙКО ЕДНО НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ И ТОВА Е ВСЕКИ ТРЯБВА САМ ДА СИ ВНАСЯ ОСИГУРОВКИТЕ И ЗДРАВНИТЕ НА ЛИЧНА ПАРТИДА, А НЕ В ОБЩИЯ КЮП И ТОГАВА ВСЕКИ САМ ЩЕ СИ ГИ КОНТОЛИРА И НЕКА ТОГАВА ДОКТОРИТЕ ДА МИ ИЗТЕГЛЯТ ПАРИТЕ ОТ СМЕТКАТА

Борисов: Вдигаме осигуровките с 3% и готово
Автор: Anonymous да 2010-10-05 @ 21:25 EEST

Да, но ще имаш голям проблем, когато трябва да платиш някое лечение за което парите ти няма да стигнат. Ето защо се налага здравната система да е солидарна - т.е. ако ти се разболееш, недай се Боже, да разчиташ и на част от моите пари. Въобще здравната политика е една деликатна работа, тъй като е свързана с множество други фактори. Например безработицата, култура на поведение и пр. и пр. Не е просто да нашибаш едни проценти и да си готов.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди