изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:55 EET
Искра Фидосова: Популизмът е в основата на искания вот на недоверие    
ПарламентСофия. Парламентарната група на ГЕРБ ще отхвърли внесения вот на недоверие, защото в основата на този вот не стои загрижеността за реалните проблеми на българското здравеопазване, а стои популизмът. Това каза от името на ПГ съпредседателят Искра Фидосова, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Според Фидосова - Сергей Станишев сам е признал в изказването си, че мотивът за вота на недоверие не е политиката в сферата на здравеопазването. Без да се направят конкретни анализи на състояние на здравната система и преценка на необходимите мерки, днешният вот на недоверие е поредния опит да се дестабилизира управлението на ГЕРБ, каза Фидосова. Този вот е внесен след едномесечно умуване по каква тема да бъде, допълни тя.
„Станишев, може би Вие и Вашите партийни другари днес излизате от Вашата партийна кома”, каза Фидосова. По думите й както в кома не дишаш, такова е състоянието и на българското здравеопазване през последните 20 години, ковто ГЕРБ е наследило. Относно твърденията на БСП, че по време на тяхното управление са се увеличавали парите за здравеопазване, Фидосова зави, че при Тройната коалиция в края на всяка година стотици болници са се оказвали със задължения. Фидова попита защо по време на управлението на БСП не са остойностени реално клиничн ите пътеки, здравната система не е ставала нито по-качествена, нито по-достъпна, нито е спряло източването на НЗОК.
Според Фидосова - този вот на недоверие няма политически аргументи. „Не е лошо да искаш вот, лошо е, когато не знаеш за какво го искаш”, каза Фидосова. Според нея политиката на ГЕРБ в здравеопазването няма алтернатива.
„От изборите насам няма проблем, при който от гардеробите да не изскачат скелетите и сенките от миналото управление. Корупцията не е марка на ГЕРБ, а на управлението на Тройната коалиция и това нещо е доказано”, каза Фидосова. По думите й - бедата не е в неуспеха на вота, но той трябва да има съдържание и смисъл. Няма конструктивни идеи и предложения за политиката в здравеопазването. Този вот ще се превърне в поредното лъжливо усилие, което не променят политиката. Фидосова каза, че от ГЕРБ си дават сметка, че предстои да се извърви много дълъг път. Необходими са и законодателни промени, затова е приет вече Законът за лечебните заведения – нещо, което от БСП не са направили за два мандата управление. Предстои приемането на здравна карта, разглеждане на Закона за лекарствата, предстои лекарствата за редки заболявания да преминат към НЗОК, предстои дебат по изработване на електронното досие и електронна здравна карта, след което „пациентите призраци” най-после ще бъдат ограничени. „Ние завяваме категоричната политическа воля, за да осъществим тези промени на практика. Ще отхвърлим този вот, защото популизмът не може да бъде алтернатива. Неприятното да си първи направил нещо по правилния начин е, че никои няма да го оцени, но това няма да ни спре", заяви Фидосова.
Весела БАРЪМОВА
 


Сходни връзки

Искра Фидосова: Популизмът е в основата на искания вот на недоверие | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди