изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:04 EEST
МВР и ДАНС търсят ислямисти в Благоевградско, Пазарджишко и Смолянско    
Ред и сигурностСофия. Специализирана съвместна операция по пресичане дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” се е провела днес. Акцията е реализирана при съвместни действия на прокуратура, МВР и ДАНС. Днес окръжните прокуратури в Благоевград, Пазарджик и Смолян, във взаимодействие с МВР и ДАНС, проведоха специализирана операция по пресичане дейността на нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями”.

Извършени са процесуални действия /обиски, претърсвания и изземвания/ на установени жилища и офиси, ползвани от нелегалната структура. Открити са голям брой пропагандни материали с радикално съдържание, проповядващи религиозна омраза и промяна на конституционно установения ред. Иззети са финансови документи, сочещи незаконно финансиране на активистите и нарушения на данъчното законодателство от тяхна страна.
Фондация „Ал Уакф Ал Ислами” е учредена в гр. Айндховен, Холандия, и се финансира предимно от салафитски кръгове в Саудитска Арабия.
След атентатите на 11 септември 2001 година в САЩ централата й е закрита, след като са разкрити контакти между нейни структури и групата, подготвила и извършила мащабните терористични атаки.
Окръжна прокуратура – Благоевград продължава действията във връзка с акцията по пресичане дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” в няколко гоцеделчевски села, заяви за радио “Фокус”-Пирин окръжният прокурор Елка Атанасова. Тя заяви, че за момента не може да посочи конкретна информация във връзка с процесуалните действия, тъй като те не са окончателно приключили. Подробности във връзка с днешната акция, която се провежда съвместно с ДАНС, ще бъдат оповестени следобяд.
Напрегната остава ситуацията в гоцеделчевското село Лъжница, предаде кореспондентът на радио “Фокус”-Пирин. По-рано днес там служители на МВР и ДАНС влязоха в дома на местния имам. Служителите на ДАНС и на полицията все още са в дома на местния имам Мохамед Камбер, откъдето при операция тази сутрин са иззели 5 кашона с книги, касети, дискове, списания и компютър. Стотици хора от село Лъжница стоят пред дома на имама и са категорични, че няма да пуснат служителите на реда да си тръгнат, докато не върнат обратно иззетите книги. Присъстващите на мястото кмет на село Лъжница Байрям Разманов и районен мюфтия Айдън Мохамед вече няколко часа се опитват да убедят хората да позволят на служителите на ДАНС да си тръгнат с книгите, но местните са категорични, че няма да го позволят. По последна информация от районния мюфтия Айдън Мохамед, някои от местните хора дори са започнали вече да недоволстват и срещу преговарящите с тях.
Служители на ДАНС са извършили проверка в дома на имама в сатовчанското село Кочан, съобщи за радио „Фокус” – Пирин кметът на селото Румен Орачев. Той заяви обаче, че не знае с каква цел е проверката и няма информация какво се е случило в хода на самата операция. „Нямам представа какво е констатирано след проверката. На мен хора от селото ми казаха, че това се е случило” обясни още кметът на село Кочан.
Подобна проверка ДАНС са направили в село Аврамово и други села в област Благоевград.

В Смолянско една от акциите на ДАНС и прокуратурата срещу нерегистрирания български клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” се провежда в Рудозем. Това каза пред радио „Фокус” – Смолян кметът на общината Николай Бояджиев. Бояджиев допълни, че слуховете, които се носят в Рудозем и мълвата, която обикаля града е, че акцията е насочена срещу бившия Районен мюфтия на Смолян Неджми Дъбов. „Това обаче все още е непотвърдена информация, обясни Бояджиев и добави, че той не смее да го твърди, защото специализираните служби не казват, а и нямат ангажимент да уведомяват местната власт. „Чувам само какво се говори", добави кметът на Рудозем. Според него операцията на ДАНС и прокуратурата в Смолянско е просто потвърждение на опасенията му за това, което се случва не само в Рудозем, но и в областта. „Радвам се, че все пак държавата започна да обръща внимание на тези работи. Не знам обаче защо се чака идването на Ердоган в България, за да се извърши това, което трябваше да стане отдавна, коментира още Николай Бояджиев. По думите му „Ал Уакф Ал Ислями” е международна организация, която в общи линии създава проблеми навсякъде, включително и в Пакистан, Турция и т.н. Бившият районен мюфтия на Смолян Неджми Дъбов не вдига телефона си. Никой не отговаря и на стационарния телефон на Районното мюфтийство.

В Пазарджишко Окръжната прокуратура в Пазарджик е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по повод проведената специализирана съвместна операция по пресичане дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями” във взаимодействие с МВР, каза за радио „Фокус” - Пазарджик говорителят на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова. Досъдебното производство е образувано по член 109 във връзка с член 108 от Наказателния кодекс. В постановлението е посочен период 2008-2009 година. Неизвестният за сега извършител е ръководил и организирал група, която си поставя за цел вършене на престъпления против републиката и изповядване на антидемократична идеология насочена към насилствено завземане на властта и насилствена промяна на установения в Конституцията държавен и обществен строй, уточни Стоянова. Претърсванията са започнали в 7 часа сутринта и са на територията на община Велинград. Изпратени са трима следователи, които още не са се върнали, за да се каже какви доказателства са иззети. За тези претърсвания има вече получено разрешение от Окръжния съд в Пазарджик, който е преценил, че са налице предпоставките предвидени в закона, за да се извършат такива действия. Претърсванията са извършени в два дома на територията на населени места в община Велинград. Става въпрос за движение, определяно като радикален ислямизъм, салатизъм, което е искало да утвърди в съзнанието на българо-мохамеданите, че целият свят трябва да бъде командван от ислямизма, каза също Стоянова.
Полицейско присъствие е имало днес в град Сърница, каза за радио "Фокус" - Пазарджик кметът на Сърница Мехмед Карамолла. Нямам информация за какво точно е било. Нямам информация в Сърница да има клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями”, уточни Карамолла. Според говорителя на Окръжната прокуратура в Пазарджик Снежана Стоянова, претърсванията са започнали в 7 часа сутринта и са на територията на община Велинград. Те са извършени в два дома на територията на две населени места в община Велинград. Стоянова уточни, че става въпрос за движение, определяно като радикален ислямизъм, салафизъм, което е искало да утвърди в съзнанието на българомохамеданите, че целият свят трябва да бъде командван от ислямизма. http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

МВР и ДАНС търсят ислямисти в Благоевградско, Пазарджишко и Смолянско | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди