изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 20:01 EEST
НИЩО НЕПОДОЗИРАЩИ УЧАСТВАТ В СХЕМИ ЗА ИЗМАМИ    
Ред и сигурност Организирани групи с точно разпределение на действията на членовете й извършват тези престъпления, споделят криминалисти. Шофьорите, пренасящи парите, се набирали чрез обяви в местни вестници и чрез интернет. Измамите на възрастни хора в Добричка област се нещо обичайно в ежедневния бюлетин на Областната дирекция на МВР. И макар от полицията да отчитат спад на тези престъпления - 65 на първите 9 месеца на м. г. при 25 за същия период на 2010 година, прави впечатление, че измамниците стават все по-нагли по отношение на размера на исканите суми.


А жертвите - все по-наивни. Въпреки непрекъснатите предупреждения на органите на реда да не се доверяват и да не дават пари на непознати. За поредната измама, извършена в Добричка област, съобщи и във вчерашния си бюлетин ОД на МВР. На 6 октомври в Първо РУП е получено съобщение от 80-годишна жена, която разказала, че  неизвестен мъж се е обадил на домашния й телефон и, представяйки се за лекар, поискал сумата от 10 000 лв. за лечение на дъщеря й. Жената приготвила 2 400 лв., с които разполагала в момента и ги предала на непознатия пред входа на блока си.
Извършителите на подобен род престъпления действат обикновено организирани в група, разказват работещи по разкриването на измамите. Всеки от членовете й извършвал строго определена дейност. Едни се обаждали по телефона, втори отговаряли за намирането, поддържането на връзка и контакт с пренасящи парите, трети прибирали самите пари. Предварително групата се снабдявала с предплатени-СИМ карти на името на човек, нямащ нищо общо със измамите. Снабдявали се и с указател с телефонните номера на областта. Хората, които прибирали парите, се набирали чрез обява в местен вестник или интернет. Търсели се шофьори и им се предлагала работа - пренос на пратки до офис на фирма във вътрешността на страната. По този начин за групата работели няколко души, често нямащи представа какво правят.
Телефонните измамници използват домашните телефони на дадено село или град, като набират всички телефонни номера до намирането на подходящ гражданин, разказват криминалисти. Обикновено му се казвало да не затваря телефона и постоянно да бъде на него. "Строго му се забранява да се отделя от телефона, за да не уведоми органите на полицията или да говори с пострадалите си роднини", обясняват разследващи. На жертвата се казвало, че пред дома й ще дойде изпратен от тях човек, който ще вземе уговорената сума пари. На мястото идвал шофьорът, намерен чрез обявата, който вземал плик със сумата. Веднага след предаването на плика измамниците преустановявали връзката с жертвата и започвали постоянна такава с шофьора, като го насочвали къде да предаде плика. Обикновено парите се предавали на територията на друг регион.
Жертви на измамите почти винаги са възрастни хора, споделят полицаи. По думите им, те никога не се наблюдавали предварително, а се избирали на телефонен принцип чрез указателя. По тази причина престъпниците никога не знаели имената на внуците или роднините. "Самият разговор започва най-често с ревящо момче или момиче, което в първоначалния момент стресира възрастните хора и интуитивно те задават въпроси от рода на “Ванко, ти ли си?”. Поради това се получава разминаване в дадените обяснения на жертвите, в които твърдят, че още с вдигането на слушалката измамниците са се представили за внука им или за това, че са били наблюдавани с месеци", разказват разследващи измамите.
Всеизвестно е, че възрастните хора събират пари, за да  са подготвени при проблеми, предимно здравословни, както и за битови нужди, така полицаите обясняват наличието на големи суми в домовете на измамените. По-рядко пенсионерите търсели заеми от роднини, съседи или приятели или теглели пари от банки. Случаите с най-големи суми, давани до момента, са от миналата седмица, припомнят криминалисти. Тогава пенсионер от Добрич брои на измамници 5 800 евро, а възрастен човек от Генерал Тошево - 11 800 лв.
Има случаи на предотвратени измами, посочват от полицията. И допълват, че това става винаги, когато гражданите уведомят органите на реда своевременно, преди да са предали парите. НДТ


 


Сходни връзки

НИЩО НЕПОДОЗИРАЩИ УЧАСТВАТ В СХЕМИ ЗА ИЗМАМИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди