изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:39 EET
Апелативният съд наложи административно наказание на 43-годишен, представил неверни данни за субсидии    
Ред и сигурност

Апелативен съд – Варна, освободи 43-годишния Фаредин С. Ф. от с. Алцек, община Добричка от наказателна отговорност и му наложи административно наказание глоба в размер на 500 лв. Въззивният съд отменя осъждането на подсъдимия да заплати на Държавен фонд „Земеделие” 1081,82 лв. имуществени вреди и държавна такса от 43,30 лв.



 

С решение от 04.10.2010 г. Апелативен съд – Варна, изменя присъдата на Добричкия окръжен съд от 04.06.2010 г. С нея Фаредин Ф. е признат за виновен за това, че през 2008 г. в Добрич в картите на блок на земеделското стопанство, в заявлението за корекции на данни, заведено в ОСЗГ Добрич на 23.04.2008 г. и в общото заявление за площ за 2008 г. е представил неверни сведения относно пет имота, за да получи и е получил 8848,60 лв., с произход фонд на Европейския съюз и 1084,82 лв. от националния бюджет. Фаредин Ф. е осъден от първоинстанционния съд на пробация за срок от 6 месеца с мярки „задължителна регистрация по настоящ адрес” и „периодични срещи с пробационен служител”.

Пресцентърът на ДОС припомня, че съгласно обвинителния акт Фаредин Ф. се занимава с отглеждане на животни и обработване на собствени и наети земеделски земи в землището на с. Алцек, община Добричка като частен земеделски производител. През 2008 г. той е кандидатствал пред Областната разплащателна агенция за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ, регламентирано с решение на съвета на Европа. Освен собствената си земя, той е декларирал в картите на блок на земеделското стопанство срещу подпис, че към 23.04.2008 г. е ползвател и на още 70,56 декара от общинските пасища. Същия ден той е подписал и декларация, че е ползвател и на въпросните 70,56 декара пасища. На 09.06.2008 г. той е Фаредин Ф. е подал молба до Добричка община за сключване на договор за наемане на пасища и мери, но не е подписал такъв.

Той е получил по Схемата за единно плащане на площ субсидия за 2008 г. в размер на 8201,59 лв., а по Национални доплащания – 1731,83 лв.

Фаредин Ф. има средно образование, женен е, работи, не е осъждан.

Преди разглеждане на делото в Добричкия окръжен съд той е възстановил 8851,60 лв. неправомерно получена субсидия, а преди въззивната инстанция да разгледа жалбата му и останалата част от неправомерно взетата сума.

Фаредин Ф. е обжалвал присъдата на Добричкия окръжен съд като посочва, че в действията му няма умисъл.

Варненският апелативен съд констатира, че първоинстанционният съд правилно е преценил доказателствата по делото и отхвърлил като несъстоятелна тезата за липса на умисъл. „Изискването към правоимащите да са ползватели на заявените земеделски площи, е нормативно и въззивникът не може да се позовава на незнание”, посочват апелативните съдии. Тъй като Фаредин Ф. е възстановил цялата неправомерно получена сума, въззвият съд  го е освободил от наказателна отговорност и да му е наложил административно наказание.

 

08.10.2010 г.                                                     Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Апелативният съд наложи административно наказание на 43-годишен, представил неверни данни за субсидии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди