изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:21 EEST
Божков иска 6 млн. лв. от БДЖ, за да узакони вагони    
Новини
Националният изследователски институт по транспорта, който е собственост на Бизнесмена Васил Божков иска 6 млн. лв. за да сертифицира жп вагони. Института е монополист в тази дейност.  Вчера Софийският административен съд реши, че локомотивите и вагоните на БДЖ, които са с изтекъл сертификат за безопасност, се движат в нарушение на Закона за железопътния транспорт. Между 70 и 80% от подвижния състав на железниците е с негодни сертификати, съобщи БНТ. Транспортният министър Александър Цветков обаче заяви, че влакове няма да бъдат спирани от движение, ако са технически изправни, независимо че са с невалиден сертификат за безопасност.



Без документ за безопасност е бил и служебният влак на БДЖ, който в понеделник се сблъска челно с международната композиция от Белград за София. Вагонът дори не фигурира в регистрите на БДЖ. Тогава при катастрофата бяха ранени 26 души. Заради произшествието бяха уволнени трима служители от системата на БДЖ.

В Закона за железопътния транспорт е записано, че по ж.п. линиите могат да се движат лицензирани превозвачи, които притежават сертификат за безопасност. В методиките за приложение на закона е казано, че тези сертификати се подменят на всеки 5 години. Това се оспорва от министъра на транспорта и управата на БДЖ.

Според шефовете на БДЖ и НКЖИ, а и според самия транспортен министър Александър Цветков сертификатите не са важни, защото подвижният състав минавал на технически прегледи всеки ден. "Техническото състояние на вагоните се установява с техническите прегледи, а не със сертификат. Затова, когато няма някаква конструктивна промяна във вагоните и локомотивите, не се налага и съответно подновяване на сертификата", смята той.  dir.bg
 


Сходни връзки

Божков иска 6 млн. лв. от БДЖ, за да узакони вагони | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди