изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 00:31 EEST
Социолози: Оценката за кабинета остава среден    
ОбществоОвладян е спадът при одобрението за правителството, който беше регистриран през първата половина на годината. Правителството получава оценка 3.40 спрямо 3.34 през юни. Това показва проучване на Алфа Рисърч сред обществените нагласи на 1034 българи, предаде БТА. тНегативните оценки намаляват с две на сто, а положителните се запазват, отчита проучването за октомври.

Трите събития, които са повлияли позитивно в оценките за дейността на кабинета, са масовите акции на НАП по Черноморието (80 на сто), въвеждането на стандарта за храните "Стара планина" (60 на сто) и инфраструктурните проекти (50 на сто). Събитията с положителен отзвук в обществото са се отразили в одобрението на ресорните министри - Росен Плевнелиев и Мирослав Найденов. При министъра на регионалното развитие ръстът е с 12 на сто и той е вторият по одобрение министър в кабинета след Цветан Цветанов.

Негативен отзвук в обществото са получили пенсионната реформа, предложенията да се отменят преките автобусни линии до малките населени места, както и проблемите с издаването на документи за самоличност. Въпреки че като най-успешен министър се оценява Цветан Цветанов, през последните месеци персоналният му рейтинг спада - от 45 пункта през юни той се е понижил до 37 през октомври. Очевидно акциите на Мирослав Найденов са засенчили операциите на вътрешния министър Цветан Цветанов, коментира изпълнителният директор на Алфа рисърч Боряна Димитрова. Тя обаче допълни, че негативен ефект върху рейтинга на Цветанов е оказал проблемът с издаването на новите документи за самоличност.

На дъното на общественото мнение е бившият министър на здравеопазването Анна-Мария Борисова, както и на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов. Това се дължи на проблемите в здравната и в пенсионната реформа. Тези области носят негативен резултат върху рейтинга на министъра на финансите Симеон Дянков.

Електоралната подкрепа на ГЕРБ днес е 27,5 на сто, докато през юни тя е била 30,4 на сто. Доверието си към партията оттеглят дясно центристките избиратели. За БСП днес биха гласували 13,6 на сто, за ДПС - пет на сто, за Синята коалиция - 4,1 на сто, за Атака - 2,7 на сто.

Евентуален политически проект на президента Георги Първанов би могъл да се разположи в освободените от БСП позиции в дясно, показва проучването. Седемнадест на сто от анкетираните ще гласуват за политическа формация на Първанов. Сред привържениците на БСП този дял е 65 на сто и така политическият проект на президента би фрагментирал левия електорат, отколкото да отнеме от потенциала на ГЕРБ. В проучването се отчита спад в одобрението към президента Първанов, което през октомври е 32 на сто, докато през септември 2009 година то е било 47 на сто. dir.bg

 


Сходни връзки

Социолози: Оценката за кабинета остава среден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди