изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 06:06 EET
ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ НИ ДРУСНА ОТКЪМ ПРОВАДИЯ    
ОбществоЗеметресение разлюля Добричка област в четвъртък вечерта.


Епицентърът на трусовете е бил на 6-7 км от Провадия. В 22.51 часа са регистрирани общо 6 труса с магнитуд 4.2 - 4.4 степен по Рихтер. По същото време е имало регистриран трус и в акваторията на Черно море. Земетресението е усетено и във Варненско, най-силно в Провадия, където има и поражения. По данни на Областния съвет за сигурност, в Добрич няма постъпил нито един сигнал за ненесени материални щети. Трусът обаче поуплаши жителите на областта. Живеещи по по-високите етажи в Добрич дори излязоха извън жилищета си. 
Няколко земни труса са регистрирани на Балканите същата вечер, стана ясно от справка в Европейския средиземноморски сеизмологичен център. В Сърбия е регистрирано земетресение с магнитуд от 3.5 степен, в Гърция - земен трус с магнитуд от 2 степен, а в Словения - 2.6 степен.
Земетресение с магнитуд 5.1 разлюля Добричка област на 5 август м. г. Епицентърът бе в Черно море, на 63 км източно от Варна, 25 км източно от Каварна, 19 км югоизточно от Шабла, на 30 км дълбочина. Земетресението бе усетено на територията на цяла Северна, Североизточна България, както и на много други места в страната. Най-много щети бяха нанесени в Шабла и каварненското село Камен бряг.
Сеизмичната зона Калиакра - Шабла е известна и земетресение там не е нещо ново и неочаквано, казаха тогава сеизмолози. Тази зона има голям разлом, който върви от нашето Черноморско крайбрежие до полуостров Крим и по линията на този разлом се случват земетресенията. Най-силният трус в този район е станал пред 1901 година, когато магнитудът е бил 7.2 по Рихтер, тоест много по-силен от днешния. Последното земетресение в района, подобно по сила на днешното, е усетено през 1956 г. Тогава магнитудът е бил 5.5 по Рихтер. Средно учените от института регистрират около 50 земетресения годишно в страната, които са усетени от хората. Има и много малки трусове, които са с ниска степен и се отчитат само от уредите. НДТ/ Интернет


 


Сходни връзки

ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ НИ ДРУСНА ОТКЪМ ПРОВАДИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди