изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:33 EEST
Борисов към Меркел: Само ни пуснете в Шенген    
Европейски съюз Германия ще вземе честна и справедлива оценка, въз основа на която ще се реши за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел след среща с премиера Бойко Борисов, предаде БГНЕС. Меркел е на еднодневно работно посещение у нас.

"Германия винаги е процедирала по следния начин: гледаме дали са изпълнени критериите за влизането в Шенген – такъв анализ ще направим и за България, и за Румъния. Не мога да ви кажа още днес каква ще е оценката ни през ноември", допълни Меркел.

Тя заяви, че освен техническите критерии към България, няма да се предявяват политически изисквания.
"За нас е важно да няма корупция при издаването на визите и да се спазва върховенството на закона", допълни канцлерът, като уточни, че тези въпроси нямат нищо общо с темата за ромите.
"Тук става въпрос за това дали има работеща процедура за хора, които са извън шенгенското пространство – трябва да сме сигурни, че всичко се извършва по законния ред. Въпросът не стои по отношение на етноса", коментира тя.

Меркел похвали финансовата стабилност в България.
"България води солидна финансова политика. Стабилността, която е необходима в европейското пространство се провежда тук", каза още тя и изтъкна значението на инфраструктурните проекти, които според нея допринасят най-много за развитието на националната икономиката във формата на нови работни места.
Канцлерът подчерта и че в последно време в България се наблюдава напредък в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.
"Направени са важни стъпки в тази посока", каза тя.

Меркел заяви още, че темата за присъединяването на Турция към Европейския съюз не е била обсъждана по време на разговорите й с Борисов. "Говорихме за двустранните въпроси, а не за присъединяването на Турция. Едва започнахме да говорим за присъединяването на страните от Западните Балкани", каза Меркел.

"Ако през ноември ни подкрепите за Шенген, България няма да спре, а ще удвои и утрои усилията да бъдем надеждна граница на Европа, каквато сме", заяви от  министър-председателят, цитиран от "Фокус".
"Със здравата си фискална политика гарантираме, че няма да пренесем проблемите си у вас, както направиха нашите съседи", допълни Борисов, имайки предвид влошената финансова ситуация в Гърция.

Той обаче заяви, че не бива да се рекламираме или да обясняваме колко сме по-добри за сметка на която и да е държава преди влизането ни в Шенген.
"Румъния е наш съсед и й пожелаваме успех, дано всички покрием критериите, така че да няма шенгенски граници и на територията на Дунав", каза премиерът, цитиран от БТА.

По думите му от последния мониторингов доклад за напредъка на страната ни правителството не е чело похвалите, а се е концентрирало върху критиките и за следващия доклад ще бъдат готови промените в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, специализирания съд, закона за конфликт на интереси.  dir.bg

 


Сходни връзки

Борисов към Меркел: Само ни пуснете в Шенген | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Борисов към Меркел: Само ни пуснете в Шенген
Автор: Anonymous да 2010-10-11 @ 20:17 EEST
"Само нъ пуснети в банята, пък ний ша ви покажем, и вампор, и гемиджийската..." ;-)

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди