изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:27 EEST
ОТНОВО СЕДМИЦИ ETWINNING В ДОБРИЧ    
ОбразованиеМного проекти във виртуалното пространство прерастват във великолепни училищни партньорства

За пореден път преподаватели и педагози от Добрич че отбележат седмиците eTwinning. Кампанията се провежда всяка година през октомври във всички европейски страни, които работят по програмата.
еTwinning е инициатива на Европейската комисия и дава възможност за работата по международни образователни проекти в глобалната мрежа. Тя се реализира в специална интернет-платформа с много и разнообразни инструменти и е чудесна форма за работа с безопасен интернет. В настоящия момент програмата обединява 101 000 учители от Европа и техните ученици в 2800 активни проекта.
В Добрич седмиците eTwinning ще бъдат отбелязани с няколко инициативи, съобщи Светлана Върбанова - преподавател във ФСГ "Васил Левски". На 18 октомври ще се проведе кръгла маса на тема "eTwinning и ефектът на снежната топка" с участието на преподаватели от Добрич, посетили eTwinning-семинари за професионално развитие. Основен акцент ще бъде поставен върху образователните проекти и тяхното устойчивото развитие. На 15 октомври ще се организира специален  чат на ученици от ФСГ "В. Левски"  в чат-рума на програмата с ученици и преподаватели от баварския град Дегендорф. Младежите от двете страни работят заедно по проект  "Пресичайки границите интерактивно". За края на октомври е насрочена аудио-видео конференция на екип от ФСГ с ученици от немския град Висмар по проекта "Свобода на пътуванията". Темата на форума ще е "Човешките права и международни организации за тяхната защита".
Централното звено за координация по програмата eTwinning работи в Брюксел. Администриращата за България организация е Центърът за развитие на човешките ресурси в София. Програмата предлага много възможности за допълнителна квалификация на изявени учители. Най-често за тях се организират семинари за професионално развитие. Досега седем добрички преподаватели са взели участие в такива семинари, провели се в различни европейски градове. Най-качествените проекти се отличават с Национален и Европейски знак за качество и се състезават за Годишните награди на програмата. Най-много такива са получили проектите на ФСГ "Васил Левски". Само през тази година Знак за качество са получили пет проекта на училището. Проектите са интегрирани в учебното съдържание. На няколко годишни конференции на eTwinning са присъствали и добрички учители /Брюксел, Прага, Севиля/. Добрички проект е бил сред топ-проектите на Европа за 2008 г., подчертава още Св. Върбанова. Тя допълва, че много проекти във виртуалното пространство прерастват във великолепни училищни партньорства. Най-добрият пример за това са отново ФСГ" Васил Левски" и ЕГ "Гео Милев". Вече трети път учениците от финансовата гимназия гостуват на свои eTwinning-партньори от немския град Щралзунд,  а учениците от ЕГ са гостували на партньорите си от Северна Италия и Берлин.
 


Сходни връзки

ОТНОВО СЕДМИЦИ ETWINNING В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди