изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:43 EEST
В ДОБРИЧ ТЕЧЕ ПОЗИТИВНА ЕНЕРГИЯ    
ИнтервютаПред НДТ диригентът на камерния ни оркестър Алексей Измирлиев - за новия творчески сезон, за образователните концерти с младите хора и кризата

- Г-н Измирлиев, как започна новият творчески сезон за добричкия камерен оркестър и какво планирате?
- Оркестърът откри новия сезон през миналия месец с един много добър български виолончелист - Христо Танев. Залата беше препълнена, получи се много хубав концерт. Дори останаха хора отвън. Това е радващо, защото когато аз се върнах в началото идваха по 10-15 души.
Следващият ни концерт ще е в средата на ноември и ще прозвучи латиноамериканска музика. След това ще имаме коледен концерт заедно с Васил Петров.
Продължаваме с образователните концерти с децата от първи до четвърти и от пети до девети клас. С тях работим, големите вече са изтървани. Но аз държа да отбележа, че в Добрич има много интелигентни деца. Обиколил съм почти всички училища. Но има и невъобразими юнаци, за които и аз се чудя защо ходят на училище. Но... тяхна работа.
- Как се приемат от учениците тези образователни концерти?
- Вече трета година ги провеждаме и се стараем децата да чуят и видят неща, които са оцелели през вековете. Държа те да разберат, че да отидат на концерт е като да влязат в църква. Трябва да пазят тишина, да са прилично облечени и да бъдат щастливи и весели, защото музиката е емоция. Аз се старая да сляза на тяхното словесно ниво, за да ме разберат. Избирам произведения, които ще задържат вниманието им. Отново бих искал да подчертая - в Добрич има прекрасни училища с интелигентни деца. Но, разбира се, огромна роля играе и учителят. Личи си кога с децата е работено. С младите хора човек се обогатява и подмладява.
- Трудно ли оцелява днес камерният оркестър, в условията на криза?
- Трудно, наистина. Няма пари за нищо. Но тук поне си получаваме заплатите, благодарение на община Добрич. Много е трудно и сложно и поради тази причина не искам да си правя дългосрочни планове.
Освен това, Добрич не произвежда млади музиканти. Ето наскоро взехме при нас един млад цигулар - Ганчо Ганчев, който се справя чудесно, но само той не е достатъчен. Аз лично бих искал да подмладя състава. Да има хора, които да се установят в Добрич, а не да идват като работещи на втори трудов договор.
И все пак, въпреки трудностите, се стараем да пазим нивото си, дори да вървим нагоре.
- Ваши по-възрастни колеги, музиканти, често разказват за годините, в които в Добрич е имало Симфоничен оркестър, и смятат, че такъв трябва да се създаде отново. Какво е Вашето мнение?
- Те живеят още в 1954 г. Създаването на Симфоничен оркестър в Добрич е фантазия. Разбира се, аз съм първият човек, който би подкрепил нещо подобно. Но за целта са нужни един милион евро, от които около 400 000 евро ще са само за инструменти. Ето, например, един фагот струва 30 000 евро, а са нужни два. Необходими са и хора, поне 40 души - съответно, заплати, квартири и т.н. Това е минимумът като бройка за един симфоничен оркестър.
- Наричате Добрич "по-особен град"...
- Наистина Добрич е по-особен град, по-различен от всички български градове. Тук тече позитивна енергия.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

В ДОБРИЧ ТЕЧЕ ПОЗИТИВНА ЕНЕРГИЯ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
В ДОБРИЧ ТЕЧЕ ПОЗИТИВНА ЕНЕРГИЯ
Автор: Anonymous да 2010-10-14 @ 17:42 EEST
Измирлиев да покани в Добрич дъщеря си, щом иска подмладяване, да видим дали ще се навие да свири за тия стотинки.
В ДОБРИЧ ТЕЧЕ ПОЗИТИВНА ЕНЕРГИЯ
Автор: Anonymous да 2010-10-14 @ 17:55 EEST
Ходя редовно на концертите, изобщо не е вярно, че има някаква разлика в броя на посетителите преди неговото завръщане.Едни и същи хора са от дълги години, никакви млади не се явяват. Ама то при това непрестанно и рутинно повтаряне на един и същ репертоар, никаква българска музика и ние, последните мохикани, ще забравим пътя към концертната зала!!!! Да не говорим за невероятно глупавите и нелепи встъпителни речи, които Льохо  има обичая да държи с неописуемо надут и високомерен тон на нас - нещастниците !!!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди