изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 21:10 EEST
ЕВАКУАЦИЯ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК    
НовиниНяма опасност от „дървена ваканция” за колекциите ценни растения, твърди ръководителят на градината Ина Манчева
 

Ниските температури в края на миналата седмица са наложили евакуация на всички топлолюбиви растения на Ботаническата градина в Балчик, съобщи ръководителят й Ина Манчева. След консултации с експерти е решено да не се предприемат рискове и растенията да се приберат, независимо, че предстоят и топли дни. Американските растения издържат и до 0 градуса, но за африканските и температури от 4-5 градуса могат да се окажат фатални, обясни Ина Манчева.
В старата и новата оранжерии на Ботаническата градина са прибрани тропическите и субтропически кактуси, сукуленти и палми. Градината, която е в структурата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” притежава около 100 големи палми, както и около 1300 едроразмерни кактуси и сукуленти. Сред тях има юка, алое, млечно дърво и други. Най-тежкото е опунция, която тежи около половин тон. Най-високото растение е абесинска млечка, която е с височина 4,5 метра.
Една част от растенията са прибрани в новата оранжерия, а тези, с които през лятото ще се организира експозиция на открито, са в старата оранжерия на галерията. Най-ценните и възрастни видове обаче ще останат за постоянно в новата оранжерия. Тя все още не е напълно завършена, но в условията на криза, която сериозно се отразява и на Софийския университет, работата продължава със собствени сили и средства, обясни Ина Манчева. Когато екипът има свободно време, се занимава с работа по пътеките, подходите.
Преди предстоящата зима, в Ботаническата градина нямат опасения за отоплението. Двете оранжерии се отопляват с локално парно с течно гориво, обясни И. Манчева.
Ботаниците се радват на всеки по-топъл ден, за да могат да засадят пролетни растения. През следващата година се предвижда да се обогати колекцията от лалета и вече да се представят около 85 сорта. Акцент за градината ще бъдат мултифлора или многоцветни лалета, при които от една луковица излизат 7-8 цвята. Колекцията от рози също се обогатява. Собственици на една от водещите английски селекционни фирми, очаровани от видяното в Балчик, са решили да подарят на Ботаническата градина част от колекцията си с английски рози. 
 


Сходни връзки

ЕВАКУАЦИЯ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди