изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:45 EET
В ЕС живее само 7% от световното население, но то използва два пъти повече ресурси от средното за света, сочи доклад    
Европейски съюзБристъл. Нов доклад на международната природозащитна организация WWF, който излиза днес, показва, че всички страни членки на Европейския съюз с изключение на Естония, Латвия, Финландия и Швеция, потребяват повече природни ресурси от тези, с които разполагат средно, съобщиха от организацията.


В ЕС живее само 7% от световното население, но то използва два пъти повече ресурси от средното за света. България консумира 1,8 пъти повече от наличното. Четири от държавите в ЕС – Дания, Белгия, Естония и Ирландия – са сред 10-те най-големи екологични потребители.
„Предизвикателството е как ще успеем да съчетаем увеличаващото се и с все по-висок стандарт население на света с ресурсите на нашата една планета. Трябва да намерим по-добри начини как да произвеждаме и използваме енергията и какво точно да потребяваме”, обясни генералният директор на WWF Джим Лийп при представянето на доклада в английския град Бристъл.
Докладът на WWF „Жива планета 2010” излиза на всеки две години и проучва състоянието на Земята. Той показва, че ако всеки човек по света живее като средния гражданин на ЕС, ще са ни необходими 2,8 планети, за да получаваме необходимите природни ресурси.
„Европейският съюз е един от най-гъсто населените и богати континенти на света, но този стандарт е за сметка на развиващите се страни и бъдещите поколения”, заяви Тони Лонг, директор на офиса по европейски политики на WWF. В същото време докладът показва напредък във възстановяването на популациите на някои европейски видове, главно заради усилията за опазване на природата и контрола върху отпадъците през последните десетилетия. Но пък в тропическите страни сладководните организми са намалели с близо 70% за последните 30 години - спад, какъвто не се среща при нито един друг вид.
От 1966 г. насам светът консумира повече ресурси, отколкото планетата и природата могат да предоставят и въпроизведат. В момента черпим ресурси все едно разполагаме с 1,5 планети Земя. Средният американец потребява като че ли имаме 4,5 планети. Ако продължаваме така, през 2030 г. потреблението в света ще е вече колкото за две планети Земя.
„Ръстът на населението и икономическото развитие водят до по-голяма конкуренция върху ограничените ресурси на планетата. Ако Европа иска да остане водеща световна икономическа сила, тя трябва да намали зависимостта си от ресурси от други краища на света и да премине към нов модел на икономически растеж с ефективно използване на наличните ресурси”, каза още Тони Лонг.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

В ЕС живее само 7% от световното население, но то използва два пъти повече ресурси от средното за света, сочи доклад | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди