изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:19 EEST
ОБЩИНИТЕ НАСТОЯВАТ ПРЕД ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ ЗА СМЯНА НА СЕКТОРНИЯ ДИЗАЙН    
НовиниПрезидент, премиер и министри идват в Албена за среща с местната власт

Общините ще настояват пред изпълнителната власт за смяна на секторния дизайн по отношение на следващия планов период 2014-2020 година. Това каза изпълнителният директор на НСОРБ Гинка Чавдарова вчера, в първия ден на Седмата национална среща на местните власти в Албена, в панела за публичната етика на местно ниво. Тя е категорична, че трябва да има пълна координация между различните оперативни програми, управлявани от отделните министерства, защото на практика кметствата са принудени да нарушават подписани договорености по реализирани проекти, след което им се налага за втори път да разрушават вече изградена инфраструктура, само защото са спечелили по друга програма. Всичко това, според нея, води и до изключително ниския процент на усвояване на средства. Едва 4 процента са усвоените при налични 2,5 милиарда лева ресурс. 
Националното сдружение ще настоява да спре обезкървяването на общинските администрации. Според Г. Чавдарова, финансовата децентрализация е изцяло спряла през последните три години и това също ще е един от основните и остро поставени проблеми пред министрите от кабинета, които ще вземат участие в отделните панели в рамките на Седмата годишна среща. Кметствата ще настояват 3 процента от данъка върху доходите на физическите лица да остават по места в общините, като ще се иска 10-15 от големите общини сами да формират собствените си приходи. Г. Чавдарова определи като безумие - на общини като Голяма Столична община и Варна да се дава изравнителна субсидия. Като слаб момент, върху който общините в страната ще трябва да работят, изпълнителният директор изтъкна ефективното съюзяване. Тя посочи, че няколко общини трябва да се съюзяват и кандидатстват съвместно по проекти и за  привличане на инвеститори по схемата, която се прилага при  изграждането на регионалните депа.
Официалното откриване на Седмата годишна среща на местните власти е в 9,30 часа днес. За среща с местните власти се очаква да пристигнат президентът Георги Първанов и министър-председателят Бойко Борисов. МРРБ съобщи, че министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и зам.-министър Лиляна Павлова ще бъдат гости на форума. По-късно те ще представят състоянието на Оперативна програма Регионално развитие” - изпълнение и приоритети. Земеделският министър Мирослав Найденов ще отговаря на въпроси на кметове на общини и гостите на VІІ годишна среща на местните власти в панел „Общинските европроекти -  проблеми и решения”.
 


Сходни връзки

ОБЩИНИТЕ НАСТОЯВАТ ПРЕД ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ ЗА СМЯНА НА СЕКТОРНИЯ ДИЗАЙН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди