изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:59 EEST
15 ЧИЛИЙСКИ МИНЬОРИ СА СПАСЕНИ    
По света Копиапо. 15 чилийски миньори вече са спасени. В моме4нта тече операцията за спасяване на 16-ия миньор от всичко 33-мата миньори, които на 5 август бяха откъснати от света на дълбочина 620 м под земята.

Президентът на Чили Себастиан Пинера и съпругата му посрещат спасените миньори на повърхността и продължават да говорят с чакащите под земята като ги окуражават. НДТ

ГЛЕДАЙТЕ ПРЯКО СПАСИТЕЛНАТА ОПЕРАЦИЯ 

Чили: 1/3 от миньорите вече на повърхността

Една трета от затрупаните чилийски миньори вече са извадени на повърхността, предаде "Асошиейтед прес".

Единадесетият, който бе спасен, е 55-годишният Хорхе Галегийос. Той е работил в различни мини по цялото протежение на Чили.

Галегийос излезе под лъчите на пустинното слънце десет часа, след като спасителната капсула "Феникс" извади първия от затрупаните 33-ма миньори.

Сред първите спасени е и най-възрастният от 33-мата миньори.

63- годишният Марио Гомес падна на колене и сведе глава в молитва, стиснал чилийското знаме, а съпругата му Лилианет Рамирес го вдигна от земята и го прегърна.   

Гомес, който е започнал работа още 12-годишен, е най-опитният от групата на затрупаните миньори. Той страда от типичната миньорска болест силикоза, има възпаление на бронхите и взема антибиотици.

Седмият спасен днес пък бе Хосе Охеда, автор на бележката, която успява да изпрати на 22 август на повърхността върху късче хартия с думите:

"Чувстваме се добре под земята".

Именно тя породи надежда за спасяването на мъжете.

По-рано днес трима експерти от флота и един пожарникар бяха първите, които се спуснаха с тясната капсула "Феникс" в спасителната шахта на чилийската медна мина.

Освен пожарникаря, групата включва гмуркач и медик, флотски специалист по извънредните ситуации и още един водолаз.

Чилийският флот изигра ключова роля в подготовката на спасителната операция в мината в пустинята Атакама.

Негови специалисти проектираха и изработиха широките 54 сантиметра спасителни капсули, допълва ДПА.

Часовете в училищата в град Копиапо бяха отменени, а движението по множество улици и пътища е спряно, за да се улесни откарването на миньорите от мината до регионалната болница в близкия град.

31-годишният Флоренсио Авалос бе първият

от блокираните миньори, изваден на повърхността, съобщи Франс прес, позовавайки се на правителствен източник.

Авалос, баща на две деца, изглеждаше спокоен и уравновесен при излизането си, докато чакащите го на повърхността го посрещнаха с бурни аплодисменти. 

Вторият изваден на повърхността миньор, 39-годишният Марио Сепулведа, също изглеждаше в добро здраве.

Излезе в отлично настроение и с усмивка раздаде камъчета от мината на очакващите го.

Сепулведа прегърна президента на Чили Себастиан Пинера и първата дама, след което отиде да прегърне спасителите.

Той трябва да остане под лекарско наблюдение, но прояви видимо нежелание да се остави на лекарските грижи.

Изкачването на третия миньор, 52-годишния Хуан Илянес, продължи близо 15 минути.

Вдигането на всеки отнема към един час, включвайки и времето, необходимо за подготовка и повторно спускане на специалната капсула.

Това означава, че

всичките 33-ма ще може да бъдат спасени в разстояние на 24 часа,

ако бъде запазен досегашният ритъм, посочва АФП.

Спасените миньори посреща лично президентът на страната Себастиан Пинера.

Никога преди това не е правен опит за подобно спасяване, заяви той.

Дано урокът на миньорите остане с нас завинаги, пожела държавният глава.

"Те, както и жертвите на земетресението (през февруари), показаха, че когато Чили се обедини в нещастието, може да постигне големи неща.  От изпитанието на миньорите разбрахме цената на вярата и надеждата, цената на приятелството и солидарността", допълни Пинера.

Чилийският президент съобщи още, че мината, в която от дълго време са ставали инциденти, няма да бъде отворена, докато безопасността й не бъде напълно гарантирана.

Цяло Чили и светът следят изхода от спасителната операция.

Около мината са се събрали близки, ликуващи чилийци и стотици представители на медиите по цял свят.

Блокираните от 5 август насам в мината 33-ма миньори - 32-ма чилийци и един боливиец - ще бъдат извадени на повърхността един по един в метален кош през прокопана шахта с дължина 622 метра.

Сирена и полицейска лампа ще огласяват изваждането на всеки от 33-мата миньори, обяви чилийският здравен министър Хайме Манялич.

Всеки път, когато се очаква появата на поредния миньор на повърхността, ще се чува вой на сирена, каза министърът пред събралите се на мястото на събитието журналисти.

До изхода на спасителната шахта ще има полицейска лампа, която ще свети в продължение на минута, и ще звучи сирена, подобна на тези на линейките.

Целта на тази сигнализация е да поддържат спасителния и медицинския екип в максимална готовност за всеки от миньорите, уточни той. 

Интересът на световната преса днес е насочен към започналата успешно операция по изваждането на миньорите, блокираните на стотици метри под земята в чилийска мина.

Британският "Гардиън" е създал на уебсайта си специален блог, в който по часове и минути е изписана хронологията на събитията, поместен е видео и снимков материал.

Изданието цитира репортер на Си Ен Ен (каналът следи на живо излизането на миньорите на повърхността и е направил копие на капсулата, с която се вадят миньорите), който казва, е

пребиваването в капсулата е все едно си в някаква "лоша телефонна будка"

"Дейли телеграф" също е осигурил почти "на живо" отразяване на действията на спасителните екипи в Чили.

Вестникът публикува автентичен разказ на една от съпругите на миньорите. В него 51-годишната Лилианет Рамирес споделя, че през първите дни, когато съдбата на миньорите е била неизвестна, мнозина са й повтаряли, че трябва да се приготви за най-лошото. Но тя вярвала дълбоко в сърцето си, че те са живи и ще бъдат спасени и се молела на Бог това да се случи.

Рамирес си спомня как на 17-ия ден от аварията някакъв непознат

дошъл в дома й и започнал да вика "Живи са, живи са!"

"Дейли телеграф" цитира и някои от писмата, които получавала от 63-годишния си съпруг Марио Гомес (най-възрастният от затрупаните миньори).

Според разказа й първите писма били пълни с положителни емоции и практически напътствия като това тя да плати сметките и да не харчи прекалено много пари.

"Ню Йорк таймс" отразява по подобен начин - с текстове, снимки и видео - на уебсайта си горещата новина от Чили. Според вестника вчерашният ден е бил изпълнен с изключителни вълнения.

Докато чилийският президент Себастиан Пинера стоеше в тревожно очакване до входа на спасителния тунел, семействата на миньорите и 1300 журналисти се бяха събрали около плазмените телевизионни екрани в импровизирания палатков лагер "Надежда", който вибрираше от почти карнавална атмосфера, докато спасителите работеха наблизо.

В един момент

президентът се смеси с роднините и даже запя с тях песен,

пише "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" съобщава, че снощи пред чилийското посолство във Вашингтон са се събрали десетки хора, за да се молят на Бога за щастливо приключване на спасителните работи.

Пред главния вход на мисията на авеню "Масачусетс" е поставен голям тв монитор с предаване на живо на чилийска телевизия, както и флаговете на Чили и САЩ и по-малък телевизор, но който са се въртели снимките на прекаралите 69 дни под земята миньори.  http://m.vesti.bg

Спасени:  Флоренцио Авалос (Florencio Avalos), Марио Сепулведа (Mario Sepulveda), Хуан Иланес (Juan Illanes(, Карлос Мамани (Carlos Mamani – единственият чужденец в групата, Мамани е от Боливия), Джими Санчес (Jimmy Sanchez – най-младият от миньорите – 19-годишен), Осман Арая (Osman Araya), Хосе Охеда (Jose Ojeda), Клаудио Янес (Claudio Yanez), Марио Гомес (Mario Gomez – най-възрастният – 63-годишен), Алекс Вега (Alex Vega), Хорхе Галегуилос (Jorge Galleguillos), Едисон Пеня (Edison Pena).

Следват:  Карлос Бариос (Carlos Barrios), Виктор Замора (Victor Zamora), Виктор Сеговия (Victor Segovia), Даниел Херера (Daniel Herrera), Омар Рейгадас (Omar Reygadas), Естебан Рохас (Esteban Rojas), Пабло Рохас (Pablo Rojas), Дарио Сеговия (Dario Segovia), Йони Бариос (Yonni Barrios), Самуел Авалос (Samuel Avalos), Карлос Бугуено (Carlos Bugueno), Хосе Енрикес (Jose Henriquez), Ренан Авалос (Renan Avalos), Клаудио Акуна (Claudio Acuna), Франклин Лобос (Franklin Lobos), Ричард Вилареал (Richard Villarroel), Хуан Агилар (Juan Aguilar), Раул Бустос (Raul Bustos), Педро Кортес (Pedro Cortez), Ариел Тикона (Ariel Ticona) и Луис Урсуа ( Luis Urzua).

 


Сходни връзки

15 ЧИЛИЙСКИ МИНЬОРИ СА СПАСЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди