изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:02 EEST
Доц. Георги Хинов възражда автентичния фолклор чрез любителски танцов клуб в Пловдив    
Здраве Доц. Георги Хинов, един от най-изтъкнатите наши хореографи, лично ще обучава желаещите да играят български хора в Клуб по национално фолклорно танцово изкуство в Пловдив. Първата репетиция е на 18 октомври от 17.30 часа в йога залата на Духовна здравна академия „Гарабитов”. Заниманията ще са всеки понеделник и четвъртък.

„Създаваме клуба заедно с моя дългогодишен приятел Иван Гарабитов, заслужил треньор по борба, кръстен от медиите „треньор по отслабване”, заради уникалната му методика за смъкване по здравословен начин на излишни килограми и оздравяване”, сподели известният фолклорист. Доц. Хинов е автор на спектаклите на Николина Чакърдъкова и на спектакли за почти всички ансамбли в страната, преподавател е по хореограф във филиала на Варненския свободен университет в гр. Смолян.

„В център „Гарабитов” помагат на хората да подобрят здравето си. За това тук е мястото да внедрим и народния танц, защото той обхваща двигателната енергия на целия организъм”, убеден е доц. Хинов. „Чрез хорото организмът се разтоварва от излишното напрежение. Красивото и полезното е, че, когато играеш народни танци се абстрахираш от всичко останало и мисълта ти е насочена само в това как да усвоиш стъпките. Във всички съвременни танцови терапии е залегнал ритъмът - той ти помага да отделяш голямата енергия. Когато човек тренира във фитнеса действа основно силово. Когато танцува той е и зрително и слухово ангажиран, обединява ритъма с мелодията, играе с всяка частица от тялото, ангажирана е цялата двигателна и мисловна енергия и кръвообращението в организма”. Нищо чудно в скоро време народното хоро да стане най-търсената здравословна и антистресова терапия за българите.

 

„Да не забравяме, че народът ни е просъществувал през вековете и заради верността си към традицията – да играе, пее и се весели във весели и тъжни моменти”, припомня доц. Хинов. Неговото огромно желание е да съхрани и предаде на поколенията автентичния фолклор. „В Клуба по национално фолклорно танцово изкуство ще се учат стъпките на най-популярните български хора, но говоря за точност на хората, а не за компилация, не за измишльотини, защото в България има много „хореографчета” и „хореографки” които по своемо интерпретират оригиналните български хора и всъщност ги осакатяват. Ние говорим за натурализъм, за извор, за първичност, за това, което е съществувало от векове. Ще науча хората на неща, които още преди 40 години са ме учили 80-90 годишни българи – първичните хора на Пирин,  оригиналните тракийски и северняшки хора”, обещава доц. Хинов.

 

„Хвани се с нас на хорото! Ела и се отдай на танца”, отправя покана към всички желаещи хореографът. „В българина генетично е заложено като чуе народния ритъм и да заподскача. Аз искам хората не само да играят, а да придобият обща култура, да знаят смисъла на това, което правят. Часовете ще ги водя аз, ще ми помагат 1-2 мои възпитаници. Няма да бъда пестелив, годините ми са такива, че искам да дам от себе си това, което зная”, обещава доц. Хинов. Наред с курсовете по народни танци ще се организират посещения на фолклорни събори, екскурзии зад граница - срещи с традициите и бита на Балканите.

 

Курсовете в Клуба по национално фолклорно танцово изкуство се провеждат в най-красивата и модерно обзаведена йога зала в страната в Духовна здравна академия „Гарабитов”. Таксата за едно посещение е 7 лв., карта за 10 посещения е 50 лв. Закупилите карта могат да правят и комбинирани занимания – освен по народни танци да посещават и часовете по йога и паневритмия. 

 

Катя Стайкова

 


Сходни връзки

Доц. Георги Хинов възражда автентичния фолклор чрез любителски танцов клуб в Пловдив | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди