изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:09 EET
РЗС: Имотното състояние на Цветанов шокиращо се е подобрило    
Политика

Семейството на вътрешния министър Цветан Цветанов е придобило неясно как 6 недвижими имота в София през 2007 и 2008 година с обща площ 358 квадратни метра и на обща стойност над 462 хиляди лева, предаде репортер на БГНЕС.



През 2008 година имотното състояние на вътрешния министър шокиращо се е подобрило, заяви днес депутатът от РЗС Емил Василев. На медиите бяха раздадени документи, свързани с тази теза – нотариални актове, справки от Службата по вписвания в София, както и две декларации от Сметната палата. Изложението на депутата Василев засегна незаконните доходи, връзките на министъра с ДПС и някои негови твърдения, които Емил Василев квалифицира като лъжи.

На 20 февруари 2010 година министърът на вътрешните работи заявява в отговор на въпрос на медиите, че семейството му притежава 4 апартамента, прехвърлени от неговите и на съпругата му родители. Той казва също, че един от апартаментите му бил ново строителство, закупен със средства от банков кредит, който възнамерявал да погаси с продажба на стария семеен апартамент. Цялото му имотно състояние, заявил той тогава, е декларирал още като заместник-кмет на Столична община. Извършената от юристи на партия РЗС проверка показва, че Цветанов лъже и в трите цитирани твърдения, посочи Емил Василев. Според него, Цветанов лъже, защото семейството му притежава не 4, а 9 недвижими имота, 7 от които са придобити от покупко-продажба и то не от родители. Вторият упрек в лъжа към вътрешния министър е, че е подавал декларация пред Сметната палата и в качеството му на заместник-кмет на София. Нещо повече – липсвали подавани от него имотни декларации за 2007 година и 2008 година. На сайта на Сметната палата има само две негови декларации, които бяха раздадени на журналистите днес, те са от 18 август 2009 година и от 27 май 2010 година. Според РЗС третата лъжа е прикриването на факта, че Цветанов е закупил няколко недвижими имота, а не само един апартамент, като е заплатил в брой 150 хиляди лева.

Според фактите и документите, които притежават в централата на РЗС през 2008 година имотното състояние на Цветан Цветанов нараства чувствително и това по никакъв начин не може да се обясни със скромната му заплата на държавен чиновник от средно ниво в МВР, нито в последствие с доходите му на зам.-кмет на София. От РЗС отбелязват, че като лидер на извънпарламентарна по това време партия Цветанов е работил на обществени начела, тоест без заплата. Родителите му и тези на съпругата му, като преселници от провинцията през 1989 година, не са разполагали с реституирани имоти в София, а единствено с един малък апартамент. Вътрешният министър Цветанов и съпругата му никога не са се занимавали с бизнес и нямат регистрирани на тяхно име търговски дружества. Нещо повече: видимо от справката от Агенция по вписвания 20 години назад, считано от днешна дата, семейство Цветанови не са продавали имоти, а само са придобивали. Отнася се за общо 6 недвижими имота с неясен произход на средствата и способите за придобиването им – 4 апартамента, от които един на името на съпругата Десислава, един на името на дъщерята Гергана, два, които са семейна собственост, както и два гаража. В самата декларация апартаментите на съпругата Десислава и дъщерята Гергана са посочени, незнайно защо, с нулева стойност на придобиване. Другите два апартамента и два гаража, които се намират в столичния квартал "Изток", които са посочени с обща стойност на придобиване 293 080 лева при квадратура 227 кв. метра, което прави средна цена за квадратен метър 600 евро. Тогава средните пазарни цени са били 2373 лева в този квартал, което в евро е доста по висока цена. Освен това в декларацията пред Сметната палата от 18 август 2009 година министър Цветанов е посочил и 4 влога в лева и валута на обща стойност 102 950 лева. Това означава, според депутата Емил Василев и анализа на РЗС, че благосъстоянието на семейството на вътрешния министър за около една година се е увеличило с около 565 хиляди лева. Имотното състояние на Цветанов не е резултат от законни доходи, твърди Емил Василев от РЗС. От имотния регистър на името на Цветанов са няколко завършени недвижими имота. Те са му прехвърлени от фирмата "Ти Ви Би" ООД. Дружеството е част от конгломерат с други две фирми, контролирани от едно и също лице – "Ти Ви Би тур" ООД, стопанисващо "Ти Ви Би строй" ООД. Любопитна подробност е, че управител и собственик на фирмата Тодор Иванов Бояджиев е съдружник със Ревин Аталай, син на известния политик от ДПС Рамадан Аталай, в дружеството "Балкангаз" ООД. Чрез това дружество той контролира и известната компания за пътнически превози "Ивкони". Прави впечатление, че двата апартамента и двата гаража са посочени в имотната декларация пред Сметната палата, но земята не е декларирана, променено е и действителното име на фирмата продавач.

От централата на РЗС отправят серия от въпроси: Какъв е произходът на средствата, с които са закупени имотите на Цветанови в луксозния квартал "Изток", възлизащи по пазарна оценка на над 1 милион лева?; Поради каква причина те са придобити и декларирани на цени в пъти по-малка от пазарната, а някои и на нулева стойност?; Ако Цветан Цветанов и Десислава Цветанов са разполагали с платените в брой 150 хил. лева, декларирани ли са те пред данъчните власти, заплатени ли са данъци върху тях и какъв е произходът на тези средства? Подобен въпрос те задават и за 4-те влога на обща стойност 102 950 лева. РЗС питат още как така супер апетитен парцел в най-престижния квартал на София се оказва частна държавна собственост и защо е продаден точно на свързани с ДПС лице, а от тях – на Цветанов? Последният въпрос – Защо Цветан Цветанов придобива имоти от обръчите на ДПС, след като ГЕРБ ги обяви за главните си политически врагове.

В коментар на изнесените факти лидерът на РЗС Яне Янев заяви, че е налице тайна скрита коалиция ГЕРБ-ДПС и че маските на ГЕРБ са свалени. Според него РЗС не случайно е в опозиция като дясно консервативна алтернатива, след като са разбрали какъв е генезисът на отношенията в ГЕРБ. Според РЗС управляващите искат да нарочат определени хора за престъпници и да измият гузната си съвест. От тук нататък от РЗС очакват да видят дали премиерът Борисов ще удържи на единствената си последователна теза, че който бъде уличен в далавери с доказателства, ще бъде изгонен. Още следващата седмица от РЗС ще поискат създаване на специална анкетна комисия в Народното събрание, за да се разследва незаконното забогатяване и търговията с влияние на вътрешния министър Цветанов. Депутатите считат, че само тя може да разреши този случай, защото това е безпрецедент с промяна в Закона за ДАНС, при който вътрешният министър контролира всички разследващи органи. От РЗС се надяват създадената комисия да се убеди във фактите, а докато се разследва случая Цветанов да бъде отстранен от заемания пост. От партията на Янев очакват прокуратурата да се самосезира по случая.

Материалът е на: http://news.bgnes.com

 


Сходни връзки

РЗС: Имотното състояние на Цветанов шокиращо се е подобрило | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
РЗС: Имотното състояние на Цветанов шокиращо се е подобрило
Автор: Anonymous да 2010-10-16 @ 22:18 EEST
защо ли не се изненадвам по всичко си личи че не е честен човек Гади ми се от тези политици нищо няма да му направят
РЗС: Имотното състояние на Цветанов шокиращо се е подобрило
Автор: Anonymous да 2010-10-17 @ 10:48 EEST

Мисли те ли че Бойко ще позволи в екипа му да влезе човек който е придобил нещо с измама или не го е декларилал и не си плаща данъците-няма такъв вариант.А Янев е една плюнка която се чуди по какъв начин да изплува след като падна толкова ниско и продължава на доло милия особенно след срещата си с този престъпник

 

РЗС: Имотното състояние на Цветанов шокиращо се е подобрило
Автор: Anonymous да 2010-10-19 @ 18:52 EEST
Мисля, че с "екипа", съставен от бивши и настоящи милиционери, пожарникари, физкултурници и друга дс второразрядна комуноидна  дружинка,  нищо добро не ни очаква. Предстои дълга тъмна, студена, гладна зима.
Ще плачете за Царя и ще ревете от пъдаря, но както се казва, късно е чадо, късво е.

РЗС: Имотното състояние на Цветанов шокиращо се е подобрило
Автор: Anonymous да 2010-10-19 @ 20:48 EEST
Политическите машинации в започналата вече кандидат-президентска кампания са в ход."Мечтата на противниците на ГЕРБ е разединение между Цветанов и Борисов-разсъждава в днешния"Стандарт" Карбовски.-Как Цветанов ще излезе от ситуацията,без да изгуби шансове да участва в битката за президентския пост догодина.Ако Цветанов се откаже от поста президент/или го откажат/,това означава Борисов да тръгне евентуално в тази посока...Но едно е Борисов президент догодина,друго е Борисов-държавен глава в президентска република." Само преди дни Лудото Яне предаде думите на АлПетров от"домашния му арест":"Новият ред ще дойде с нова конституция,която ще смени 20-годишния министърпредседателски тип управление,с нов тип държавно управление".......Изводите са за нас-публиката.Совите не са това,което са-както се казваше в един култов филм...

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди