изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:32 EET
Служебните защитници спряха работа    
Ред и сигурностСлужебните защитници в цялата страна спряха работа. Това на практика блокира по-голямата част от правораздаването у нас. Държавата дължи на служебните защитници над милион и половина лева. Неизплатените пари не само стопират работата на съдилищата, но извеждат голяма част от престъпниците на улицата след задържането им за 72 часа.  В момента изпълнителната власт дължи над 1 милион и 400 хиляди лева на служебните защитници, които вече са за завършени от тях дела. Според висшия адвокатски съвет, тази сума се е натрупала от февруари досега, обобщава Канна Рачева.

В края на август кабинетът е гласувал да отпусне 3 милиона лева, които обаче така и не са стигнали до адвокатските колегии. Тоест над 50 на сто от служебните адвокати в тях вече почти година работят безплатно. В Благоевград служебните защитници не са получавали хонорари от февруари. До 31 август натрупаната сума към тях е 250 хиляди лева. Така, още миналия месец служебните адвокати в града са едни от първите, отказали да влизат на наказателни и граждански процеси. В момента повече от 100 дела нямат развитие.

„Реално ще се получи блокиране на определена група дела, най- вече наказателни, тъй- като защитата по ред наказателни дела е задължителна, там задължително трябва да участва адвокат, каза Емил Ядков, председател на регионалната колегия в Благоевград.

От Висшия адвокатски съвет обясниха, че даже и да се отпуснат обещаните 3 милиона лева, те ще покрият отчетите за извършеното до септември. И блокирането няма спре.

„Изпълнителната власт третира плащанията, които националното бюро за правна помощ трябва да насочи към адвокатите като административни разходи. Това е все едно да се приеме, че в здравната каса могат да се направят процентни съкращения за здравните услуги, които са извършени от лекарите по пътеките, които се заплащат от държавата ”, каза Валентин Бенатов, главен секретар на Висшия адвокатски съвет.

Така всеки задържан за убийство, за грабеж или побой например, ако каже, че няма пари за адвокат, ще остане на свобода. А извършеното от полицията за задържането му - безсмислено. До края на годината задълженията към служебните адвокати ще достигнат около 4 милиона и половина лева.

„Сравнете ги с някои от параметрите на предвижданията в някои от законопроекта за държавния бюджет. По-маловажно ли е примерно от техническото обезпечаване за специалните разузнавателни средства, изразяващи се в подслушване”, попита Валентин Бенатов.

Следващия си ход Висшият адвокатски съвет ще обмисли на национална конференция идния месец.

Колко е най-високият хонорар на служебния защитник?

Касае за възнаграждения от административни, граждански и наказателни дела. При всички минимумът е 50 лева, за гражданските дела таванът е 300 лева, за административните – 200, а за наказателни – до 1000 лева”, каза за bTV Новините Звезделин Лазаров. По думите му всеки адвокат ще довърши започнатите дела.

Ели Христова от Висшия адвокатски съвет съобщи, че финансовото министерство е поело ангажимента да изплати напълно всички отчети на адвокатите, или около 1 млн. и 400 хиляди лева.

Материалът е на: http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Служебните защитници спряха работа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди