изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:08 EET
Рекетират австриец за царски ордени    
ЛюбопитноВ продължение на 10 г. австриец е бранил българската история от фалшифициране. Чужденецът, чието име се пази в тайна, е опазил безценна колекция от 146 матрици за изработване на български ордени от времето на Александър I, Фердинанд и Борис III въпреки натиска на международната мафия от фалшификатори. Той е бил рекетиран от българи, украинци и унгарци да продаде матриците. Мародерите са му предлагали баснословни суми, но в крайна сметка австриецът е решил да ги даде на българската държава.


Матриците са изкупени от наши бизнесмени за 17 500 евро, въпреки че само един орден от тях сега върви от няколко десетки хиляди евро. Само преди три месеца орден от Третото българско царство е продаден на аукцион в Оснабрюк за 80 000 евро. Случаят се разследва, съобщи Николай Соларов от Върховната касационна прокуратура. Продаденият орден е между 4-5 подобни символа, изчезнали от институция у нас, в която са съхранявани.
Матриците бяха дарени вчера на Националния исторически музей от бизнесмена Янко Кесаровски от Бургас. Той ги е изкупил с колеги от Сдружението на дарителите. Това е първата подобна колекция, която постъпва в музея. Те са били проектирани и изработени от световноизвестната виенска фирма "Rothe & Nefe". По неофициална информация австриецът е изкупил матриците от фирмата, тъй като е бил колекционер. След опитите да бъде изнудван обаче той категорично е отказвал да ги продава. Затова преговорите с него са продължили почти 10 г.
Една от възможностите за фалшификация била с матрицата да се отпечатва короната на Борис Трети върху табакери и други предмети, които да се представят като подаръци от царя. Другата била да се правят наградни знаци, с които на практика да се фалшифицира българската история, коментираха вчера експертите. "Предотвратихме опит да се търгува с българската история. Щяхме да станем свидетели на опити да се фалшифицира нашето минало", посочи зам.-министърът на културата Тодор Чобанов. Той връчи на Кесаровски грамота за изключителен принос в музейното дело и почетния знак на Министерството на културата - плакет "Златен ритон". От националния музей дарителят получи почетния знак на музея - за родолюбие, безкористност и достойнство, какъвто досега има само Боян Радев.
Колекцията съдържа матрици на български държавни отличия и монархически знаци, създадени по времето на княз Александър I, Фердинанд I и цар Борис III. Включени са най-високите награди на държавата - орденът "Св. Александър", орденът "Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий" от времето на Царство България, ордените "За военна заслуга", "За гражданска заслуга", почетният знак "Червен кръст", кръст "За Независимостта на България - 1908 г.", царски монограми и корони за игли.
С някои от матриците са отсичани екземпляри на досега непознати емисии и образци. Между тях са най-високото държавно отличие - орденът "Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий" и неговата миниатюра, почетните знаци и техните миниатюри, иглите с владетелски вензели.
Панайот Ангарев

Материалът е на: http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Рекетират австриец за царски ордени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди