изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:41 EEST
Управляващите в Чехия търпят загуба в частичните парламентарни избори    
По света Опозиционните социалдемократи водят в първия тур на частичните избори за Гораната камара на чешкия парламент. Следват ги гражданските демократи на премиера Петър Нечас и ТОП 09, начело с външния министър Карел Шварценберг. Управляващите ще трябва да спечелят навсякъде, за да предотвратят бъдещо ляво мнозинство в 81-членния Сенат. В противен случай левите биха могли да блокират планираните от дясноцентристката коалиция реформи в бюджетната сфера.

Избирателната активност в местния вот и сенатските избори се задържа под 49%, но е по-висока спрямо тази от преди четири години. Така на втори тур, който ще се проведе на 22 и 23 октомври, за 27-те места в Сената ще се борят 22 социалдемократи, 19 от десните граждански демократи /ОДС/, пет от ТОП 09 и 8 от другите партии.

При нови 12 места, за пръв път в Сената ще видим ляво мнозинство, което би могло да блокира решенията на кабинета на Петър Нечас и на дясноцентристкото мнозинство в Долната камара.

"Искаме да коригираме правителствената политика в Сената", заяви лидерът на оранжевите Бохуслав Соботка.

"За реформите е необходим Сенат на реформата", така премиерът Нечас призова за подкрепа за тройната коалиция във втория тур. Гражданските демократи на премиера Нечас загубиха в "протестния вот" в повечето големи градове, за разлика от опозицията. Това са най-лошите изборни резултати на най-голямата дясна партия, коментират политолозите. Най-тежката загуба обаче регистрира третият коалиционен партньор "Вьеци вержейне".

Кандидатът на ТОП 09 и бивш гуверньор на националната банка Зденек Тума печели в оспорван двубой с гражданските демократи в Прага. Възможна е обаче и коалиция с левите. Опозицията запази Бърно, Острава и др. Независими, ОДС , социалдемократи, лидовци – това са водещите във вота по места.

Източник: http://bnr.bg

 


Сходни връзки

Управляващите в Чехия търпят загуба в частичните парламентарни избори | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди