изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:20 EEST
ДЯНКОВ: БЕДЕН ЛИ СИ - НЯМАШ ПРАВО НА ЛЕК АВТОМОБИЛ    
НовиниОт 2012 г. българите ще имат данъчен стимул да купуват нови автомобили, а старите неекологични возила ще се облагат с яки данъци. Това стана ясно от изказване на вицепремиера Симеон Дянков на среща с някои от най-големите компании у нас. Те са обединени в Български консултативен бизнес съвет, подкрепен от Европейската кръгла маса на индустриалците. Въпросът се обсъжда от министерствата на финансите, на екологията и на икономиката от няколко месеца. В момента се правят анализи какъв е автопаркът у нас и какви да са ставките, обясни Дянков. Според него експертите щели да имат варианти за размера на ставката в зависимост от екостандартите на различните двигатели след 3-4 месеца.

Промяната ще засегне годишния данък на автомобилите. В момента колкото по-стара е една кола, толкова по-нисък е данъкът, което не стимулирало българите да карат нови автомобили.

Данъчни облекчения ще има както за автомобили, които покриват стандартите Евро 4 и Евро 5, така и за електромобили, обясни Дянков. Това означава, че преференции ще се дават на возила, произведени след януари 2005 г. Нямало да има значение дали колата е купена чисто нова, или втора ръка.

Предложението за по-високи данъци и такси за автомобили с екостандарт, по-нисък от Евро 3, бе посочено от бизнеса като начин да се реши проблемът с намаляването на вредните емисии от колите. 87% от колите в България са над 10-годишни. Тенденцията се влошава - през 2008 г. този процент бе 83 на сто, каза управителят на "BMW България" Александър Миланов. Броят на новите автомобили у нас бил пет пъти по-нисък от този в двумилионна Словения и 12 пъти по-малък от Чехия.

Страната ни не предприемала никакви мерки, без ограничение се внасяли автомобили втора ръка, а техническият контрол бил занижен, посочват индустриалците. 81% от влезлите у нас коли през миналата година са употребявани и са внесени от частни лица. Българската държава пропуска фискалния ефект от събирането на данъци и такси от тях, каза още Миланов.

На този фон не се правело нищо, за да се стимулира използването на електрически автомобили, посочиха още индустриалците.

За да подкрепи навлизането им, страната ни можела да приложи чуждата практика с облекчения за физически лица и компании. Франция, Португалия и Испания давали по 5000 евро субсидия на кола, а в Холандия, Италия и Дания няма такса за регистрация и пътен данък. При покупката им можело да се разреши и възстановяване на ДДС на фирмите.

Материалът е взет от: http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

ДЯНКОВ: БЕДЕН ЛИ СИ - НЯМАШ ПРАВО НА ЛЕК АВТОМОБИЛ | 6 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ДЯНКОВ: БЕДЕН ЛИ СИ - НЯМАШ ПРАВО НА ЛЕК АВТОМОБИЛ
Автор: Anonymous да 2010-10-18 @ 21:07 EEST

ДЯНКОВ: БЕДЕН ЛИ СИ - НЯМАШ ПРАВО НА ЛЕК АВТОМОБИЛ
Автор: Anonymous да 2010-10-19 @ 12:33 EEST

Аз гласувах за ГЕРБ и ме е срам.

ДЯНКОВ: БЕДЕН ЛИ СИ - НЯМАШ ПРАВО НА ЛЕК АВТОМОБИЛ
Автор: Anonymous да 2010-10-19 @ 14:22 EEST
Ако съм със заплатата на г-н Дянкови и неговите финанси и аз бих си позволила нова кола .Но ако продължават да ни ОБИРА това правителство май само депутатските коли нама да ги облагат с високи данъци.
ДЯНКОВ: БЕДЕН ЛИ СИ - НЯМАШ ПРАВО НА ЛЕК АВТОМОБИЛ
Автор: Anonymous да 2010-10-19 @ 14:35 EEST
Дянков май забрави че е в България и тук не вземаме по 2000 евро а 200лв.Да си помисли добре- вдигнаха цигарите-започнаха да внасят и продават всякакви боклуци ще вдигнат данъка на старите коли и българина все ще измисли някаква далавера .Лошото е че не се вслушаха в мнението на Софиянски да обърнат първо внимание на  икономиката на България а се захванаха да оправят разни други по незначителни неща - сега пък тоя разбирко поощрява СИВАТА ИКОНОМИКА и най-тъпия вече го разбра това
ДЯНКОВ: БЕДЕН ЛИ СИ - НЯМАШ ПРАВО НА ЛЕК АВТОМОБИЛ
Автор: Anonymous да 2010-10-21 @ 12:23 EEST
А аз не гласувах за ГЕРБ, но пак ме е срам... заради такива първосигнални като вас.. не разбрахте, че сте опитни зайчета- показаха ви морковче /обещанията "всичко ще се оправи"/ и вие пуснахте бюлетинките...догодина пак така ще гласувате. пфу!
ДЯНКОВ: БЕДЕН ЛИ СИ - НЯМАШ ПРАВО НА ЛЕК АВТОМОБИЛ
Автор: Anonymous да 2010-10-21 @ 19:16 EEST
Не съм гласувал за Б.Б. но го предпочитам пред червенотиквениците!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди