изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:04 EEST
Организирана престъпна група за незаконен трафик на МПС е неутрализирана при съвместна операция на българската и испанската поли    
По светаВ резултат на съвместен обмен на информация между компетентните правоохранителни органи на България и Испания успешно бе осъществена операция „Бала” за пресичане на дейността на група, занимавала се незаконен трафик на моторни превозни средства на територията на Европейския съюз. В рамките на съвместната операцията са работили служители на ГД „Криминална полиция”, ОДМВР – Кюстендил и испанската Централната бригада за борба с организираната престъпност. През август, след интензивен обмен на оперативна информация, на летище Прат в Барселона е задържан българският гражданин К.Б /27 г./., за когото е установено, че ръководи организирана престъпна група, съставена от български, германски, чешки и испански граждани, занимавали се с незаконен трафик на МПС на територията на Испания, Германия и България.


Стартът на операцията започва е през април 2010г. след като е засечена организирана група, занимавала се с кражба на скъпи автомобили, фалшифициране на рами и на документите за собственост.Автомобилите били крадени в страни от ЕС, предимно България и Испания, след което, като лизингови автомобили били откарвани в Германия. Там, чрез използване на невярна документация, са били регистрирани на фиктивни фирми. В последствие автомобилите са откарвани в Испания, където били продавани в автокъща в Памплона.
След продажбата, колите били обявявани за откраднати пред лизинговите компании.
Ръководителят на престъпната група разполагал с широк кръг от контакти, благодарение на които имал възможност да намира автомобили. С добра организация по места, той успявал да ги транспортира до Германия. Закарването дотам извършвали „шофьори - мулета”. Освен скъпи коли, групата под ръководството на К.Б, прилагала същата схема и по отношение на селскостопанска и строителна техника. В хода на операцията са задържани шестима в испанските градове Памлона, Овиедо, Мадрид и във Франция.
За неутрализиране на дейността на престъпната група в България, в Районната прокуратура – Дупница е образувано досъдебно производство. Извършени са процесуално-следствени действия в дома на бащата на К.Б. Открити са незаконно притежавани 5 пушки, 3  револвера и боеприпаси с различен калибър. Намерен е и документ, пряко свързващ лидера на групата с А.П. - Хамстера.
Издадена е европейска заповед за арест на К.Б, на основание на която той ще бъде предаден на българските съдебни органи. Това ще стане след приключване на процесуално – следствените действия и излежаване на наказанието му в Испания.
 


Сходни връзки

Организирана престъпна група за незаконен трафик на МПС е неутрализирана при съвместна операция на българската и испанската поли | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди