изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:02 EEST
Китай вдигa основната лихва    
КитайКитайската централна банка обяви, че ще вдигне основния лихвен процент с 0.25%, което се случва за първи път от декември 2007 г., съобщи "Уолстрийт джърнъл". Това е най-сериозното действие, предприето от Китай в опит да изтегли финансовите стимули, който бяха налети в икономиката по време на финансовата криза. Решението на институцията се случва въпреки опасенията за повишаване на инфлацията в страната.

Централната банка обяви, че ще вдигне лихвата по едногодишните кредити в юани от 5.31% на 5.56%, а лихвата по едногодишните депозити в юани се увеличава от 2.25% на 2.5%.

От декември 2007 г. досега Пекин промени два пъти своите лихвени проценти. Централната банка на страната ги понижава няколко пъти в края на 2008 г., за да противодейства на финансовата криза.
Решението се случва, преди да бъдат публикувани данните за растежа през третото тримесечие и инфлацията за септември. То създава спекулации, че повишението ще е по-голямо от очакваното. Индексът на потребителските цени се изкачи до 3.5% през август.

Икономиката на Китай изплува бурно от кризата, отчитайки двуцифрен растеж. През последната година Пекин предприе редица мерки за затягане на паричната политика. Целта е да се избегне прегряване на икономиката. Така например правителството наложи известни ограничения за имотния пазар, имащи за цел да спрат спекулациите, които водят до надуване на балон в сектора. Материалът е на: http://www.dnevnik.bg

 


Сходни връзки

Китай вдигa основната лихва | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди