изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:15 EEST
Налагат по-високи данъци за жилища и мощни коли    
НовиниОбщинските съвети ще могат да увеличат данък имоти драстично от следващата година. Въвежда се данък "Лукс". Данъкът за по-мощните коли също нараства. Това става ясно от публикуваните на сайта на Министерството на финансите предложения за промени в Закона за местните данъци и такси. Данък "Лукс" ще се отнася за всички имоти, чиято данъчна оценка е над средната. Според антикризисния план на правителството, одобрен през пролетта, той трябваше да е за имоти на стойност над 300 000 лв.

 Тоест данъкът ще засегне повече хора. За сметка на това той няма да е двойно по-голям от съответния местен данък, а с 30% по-висок. Данъкът не бе въведен тази година, както се предвиждаше, поради юридически пречки (невъзможност да се повишават данъци в средата на годината.)

Занапред Общинският съвет ще определя размера на данък сгради в граници от 0,1 до 4,5 на хиляда върху данъчната оценка на недвижимия имот. Към момента таванът е 2.5 на хиляда.

Предвижда се за недвижимите имоти с данъчна оценка над средната за съответната община размерът на данъка да е завишен с 30 на сто.

Данъкът върху недвижимите имоти се плаща на две равни вноски в следните срокове: от 01 март до 30 юни и до 30 ноември на годината, за която е дължим. Досега този данък можеше да се плаща на 4 вноски.

Средната данъчна оценка за недвижим имот за общината се определя на база данните за данъчните оценки на имотите на територията на общината за текущата година, утвърждава се от Общинския съвет и се обявява на интернет страницата на общината до 1 март на текущата година, се казва в мотивите към предложението на МФ.

В закона се добавя нов диапазон за определяне на данъка за леките автомобили с мощност над 149 kW. За коли с мощност над 149 kW налогът ще е от 3,30 лв. до 7,38 лв. за 1 kW над посочените.

Освобождаването от данък върху превозните средства за автомобили собственост на хора с намалена работоспособност вече ще се прилага само, ако имат трайни увреждания със 71 на сто или над 71 на сто или за хора със затруднения в придвижването.
 
Предлага се въвеждането на нов местен данък – туристически данък, с който ще се облагат броя на леглата. Данъчно задължени ще са лицата, предоставящи туристическите услуги. Данъкът ще се определя максимални и минимални граници в зависимост от категорията на местата за подслон и настаняване.
Новия данък заменя туристическата такса. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Налагат по-високи данъци за жилища и мощни коли | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Налагат по-високи данъци за жилища и мощни коли
Автор: Anonymous да 2010-10-20 @ 10:49 EEST

И това правителство само с данъци се занимава, не вижда че няма работа за младите, а и старите мизеруват, не вижда че джипитата само пишат, една правилка екиприза не са уточнили. Няма лекари, а те са говорители. Не иска и да вижда какво става в страната.

Налагат по-високи данъци за жилища и мощни коли
Автор: Anonymous да 2010-10-20 @ 14:47 EEST
Нали това правителство обещаваше да работи за обикновените хора от народа.А какво се полувава - вдигат осигоровки, вдигат данъци и т.н, а не вдигат заплати и пенсии.ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО СЕ МЪЧИ ДА НИ ДОВЪРШИ .
Налагат по-високи данъци за жилища и мощни коли
Автор: Anonymous да 2010-10-20 @ 15:24 EEST

Тряят повече данъци за да не се пропукват йовтините магистрали и особено за Голямия Завод за Боклука на София. Матриала е с пари, ама калпавия матриал е ощи по-скъп.

Налагат по-високи данъци за жилища и мощни коли
Автор: Anonymous да 2010-10-20 @ 23:28 EEST
ВСИЧКО ЧИТАВО НАВЪН В ЧУЖБИНА ТАКА ЩЕ СЕ ОПРАВИ НАШАТА ТАТКОВИНА
Налагат по-високи данъци за жилища и мощни коли
Автор: Anonymous да 2010-10-23 @ 19:43 EEST
Няма достатъчно пари за крадене в държавата ,а всяка нова власт е с по-високи очаквания в тази насока.Като не стигат парите -повишаване на данъците ,замразяване  или намаляване на заплатите ,увеличаване на осигуровките .....Докога ще се търпи това???????????????
Погледнете град Добрич-тъне в мръсотия.Кметският екип пътува служебно къде ли не с парите на данъкоплатците ,толкова ли е трудно да се полза опитът на общини от страни на Европейския съюз.Помислете само как е променила облика на града  Вида Димитрова.Да не мислите ,че тогава е имало повече пари?Всеки трябва да помисли какво остава след себе си ,а не какво за себе си.Явно ,че доста душевно бедни се докопаха до властта
през последните 20 години.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди