изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 12:18 EEST
Кабинетът одобри промените в осигуряването    
Новини С 1,8% се увеличава размерът на вноската за пенсии от 1 януари 2011 г., реши правителството като прие проектобюджета за Държавното обществено осигуряване (ДОО). Средният осигурителен доход ще е 609,86 лева, т.е. заложено е увеличение от 6,3% спрямо очакваното равнище за тази година, съобщи "Фокус". Въвеждат се диференцирани минимални осигурителни доходи на самоосигуряващите се в размер на 420 лв., 450 лв., 500 лв., 550 лева по скала. За земеделските производители и тютюнопроизводителите те ще са 240 лв.

Удължава се с 1 година въведеният с антикризисните мерки нов режим на изплащане на паричните обезщетения за временна нетрудоспособност – първите три дни се изплащат от работодателя в размер на 70%, а от четвъртия – от НОИ.

Отменя се максималният размер на обезщетението за безработица и ще се изчислява на база 60% от осигурителния доход на лицето преди загуба на работа. Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се увеличава от 6 лева на 7,20 лева.

Промените в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат приети следващата сряда и след това ще бъдат внесени в парламента. В събота ще има Национален съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). По настояване на синдикатите, в кодекса ще бъде записано за категорийните работници изграждане на солидарен фонд за ранно пенсиониране под управлението на НОИ. От 1 януари 2011 г. вноските за работещите при условия на първа и втора категория труд ще постъпват в новосъздадения фонд. Активите от професионалните фондове ще преминат под управлението на новосъздадения специализиран фонд.

Вдигането на осигурителния стаж се предлага да започне от 1 януари 2015 г. с по четири месеца на година за всички, до достигане на 37 години за жените и 40 години за мъжете. Това ще бъде обсъдено за последен път в НСТС в събота, уточни социалният министър Тотю Младенов в Министерски съвет.

След като приключи вдигането на осигурителния стаж, започва вдигането на възрастта за пенсиониране за жените и мъжете с по шест месеца на година, докато достигне 63 г. за жените и 65 г. за мъжете, както и до достигането на 67 г. на хората, които нямат достатъчно стаж, а имат стаж до 15 г.
"С мерките, които предприемаме за бюджета за ДОО, дефицитът в НОИ ще намалее с над 460 млн. лева. В момента той е около 2.1 млрд. лева", каза Младенов.

Очакванията са да няма дефицит през 2017 г. Оттогава пенсиите ще се актуализират според коефициента. През 2025 г. пенсиите трябва да бъдат равни на 65% от заплатата преди пенсиониране. До 2032 г. системата ще е устойчива и балансирана с възможност за по-високи пенсии, каза министърът.

От 2032 г. ще започне да се компенсира дефицитът в осигурителната система с натрупаните средства в Сребърния фонд, които в момента са около 1,7 млрд. лева.
Увеличаването на осигурителната вноска с 1,8% от догодина ще доведе до повече приходи в НОИ с над 370 млн. лева. Ще се засили контролът при отпускането на инвалидните пенсии, добави Младенов.

Материалът е на: http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Кабинетът одобри промените в осигуряването | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди