изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:50 EET
Правителството срива капиталовия пазар    
ИкономикаРешението на правителството да прехвърли активите на професионалните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт срещна незабавната и остра критика на Българската асоциация на управляващите дружества. В позиция, разпространена до министри, КФН, работодателски организации и синдикати, БАУД заявява, че действията на правителството поставят под въпрос съществуването на капиталовия пазар в страната.

Пенсионните фондове са юридически лица на частното право и действия, насочени към изземване на средствата им, би било равностойно на национализация, за която не съществуват нито конституционни, нито други юридически или социално - икономически основания - посочва се в становището, цитирано от DarikFinance.bg.

Прехвърлянето на активи и ликвидирането на позиции ще срине капиталовия пазар и ще унищожи доверието в него - нещо което не се случи дори в условията на глобална криза - изтъква БАУД. Думите им се потвърждават от срива в SOFIX, кохто вчера надхвърли 2%.

Вторичните трусове от правителствената политика ще се отразят на всички пазарни институции и ще доведат до отдръпване на портфейли и стратегически инвеститори. Те вредят на стабилността на финансовата система.

Принудителното продаване на големи обеми акции, корпоративни облигации, излизането на милиони левове от банковата система при освобождаване на депозити ще нанесе сериозен удар не само върху финансовата система, а и върху реалната икономика - твърдят БАУД.

Стабилизиране на пенсионната система трябва да се търси точно в противоположната посока - в отстраняване на административните тежести, в редуциране на такси, в стимулиране на дългосрочните спестявания, цялостна ревизия на търговското, данъчното и административното право и др.

Под документа стоят подписите на Управителния съвет на БАУД: представители на УД „Ти Би Ай Асет Мениджмънт", УД „БенчМарк Асет Мениджмънт", УД „ДСК Управление на активи", УД „Елана Фонд Мениджмънт", УД „ИФБК Асет Мениджмънт", УД карол Капитал Мениджмънт, УД „Капман Асет Мениджмънт", УД „ОББ Асет Мениджмънт".

Аналогично писмо-реакция на правителственото решение от вчера са написали и от Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници/БАЛИП/.

http://www.lev.bg

 


Сходни връзки

Правителството срива капиталовия пазар | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди