изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:08 EET
Руснаците разлюбиха имотите в България    
ИкономикаТенденциите в предпочитанията на руснаците към задграничните пазари на недвижими имоти продължават да впечатляват брокерите. За разлика от предходни години, интересът на купувачите към България, Черна гора, Египет и Турция започна да се стопява през тази. Въпреки сравнително евтините жилища в посочените страни, инвеститорите предпочитат да инвестират в Италия, Германия и други пазари, считани за по-малко рискови, пише pmoney, позовавайки се на данни от проучване на МИЭЛЬ Distant Property Management (МИЭЛЬ - DPM).


С края на летния сезон започна и обобщаването на изводите. Наблюдава се запазване на тенденцията, набелязана от експертите на МИЭЛЬ Distant Property Management от първото тримесечие на тази година, за засилване на интереса към по-скъпите имоти в страни от Шенген и САЩ, а най-достъпните пазари като например България и Черна гора продължиха да губят позиции.

„Подобен процес може да се обвърже както с подобряването на икономическата ситуация и повишаване на доходите, така и с желанието за избор на надежден имот в стабилни страни", казва Наталия Завалишина, генерален директор на МИЭЛЬ - DPM. „Целта на покупката днес съвсем не е спекулативна. Същото време ръстът в средната стойност на покупките показва, че клиентите ни могат да заделят достатъчно солидна сума, за да купят собственост в икономически развити страни".

Спрямо България тенденцията за солиден спад в търсенето се запазва. Страната ни от абсолютен лидер по брой на запитванията (60% през 2008 г.) слезе в челната тройка (30% през 2009 г.), за да изпадне днес в челната десетка с 5% на запитванията към първото полугодие на 2010 г.

Колкото до друг един известен пазар сред руснаците, този на Черна гора, то статистиката на компанията тук показва следното - 12% от запитванията през 2008 г., за да се върне сред лидерите с 29% през 2009 г., след което да се срине през първото полугодие на 2010 г. до едва 2% потенциални клиенти с интерес към недвижим имот в тази страна.

Наталия Завалишина обяснява, че това може да е продиктувано от понижаване на доходите на целевата аудитория от купувачи на черногорски имоти от една страна, и от друга с появата на по-интересни алтернативи в други страни на съпоставим цени. Не бива да се пропуска и факторът „мода" и промяната на предпочитанията към имотите в чужбина.

Лидерството по брой запитвания днес държи Италия (30%) и Германия (20%), а почетното трето място си поделиха САЩ и Чехия, събрали по 13% от клиентски заявки. Останалите страни изостават с голяма разлика - в десетката влизат още загубилата позиции Испания (6%), споменатата вече България (5%), Латвия (5%), Кипър (4%), Хърватия и Черна гора с по 2%.

Запитванията към имоти в България са в ценовия диапазон между 25 и 200 хил. евро, които са сред най-ниските спрямо останалите десет известни сред руснаците пазари на имоти, споменати вече по-горе.

Основната цел на покупката на имот в чужбина остава съчетанието от почивка и дългосрочна инвестиция (80% от всички купувачи), 10% преследват чисто инвестиционни цели. „Приоритет на всеки купувач днес е готовият обект, незавършеното строителство се смята за рисково", подчертава Завалишина.

Източник: http://dom.dir.bg

 


Сходни връзки

Руснаците разлюбиха имотите в България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди