изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:20 EEST
Удължаване на отпуската по майчинство до 20 седмици с пълни обезщетения    
Европейски съюзМинималният период на отпуск по майчинство в ЕС трябва да бъде удължен от 14 на 20 седмици, през които да се получава пълният размер на работната заплата. В решението на ЕП се предвижда известна гъвкавост за държавите, в които вече има отпуск по семейни причини. Мнозинството от депутатите подкрепиха и предложението за изцяло платен отпуск по бащинство с продължителност най-малко две седмици.

Членовете на ЕП одобриха удължаването на минималния отпуск по майчинство от 14 на 20 седмици, въпреки предложението на Европейската комисия за удължаване на 18 седмици, в резолюция с докладчик Edite Estrela (С&Д, Португалия). Резолюцията бе одобрена с 390 гласа "за", 192 "против" и 59 "въздържали се".

 

Депутатите одобриха поправки, които допълват, че когато отпуската по семейни причини е достъпна на национално ниво, последните четири седмици може да бъдат смятани за отпуск по майчинство, които трябва да бъдат платени в размер на най-малко 75%.

 

През октомври 2008 г. Комисията предложи преразглеждане на настоящото законодателство (Директива 92/85) с цел подобряване на баланса между професионалния и семейния живот въз основа на Конвенцията на МОТ за закрила на майчинството от 2000 г. 

 

Депутатите подкрепиха предложението на Комисията, че от общия период на отпуск по майчинство шест седмици трябва бъдат ползвани след раждането.

 

В текста на приетата резолюция се отбелязва, че като обезщетение по време на отпуск по майчинство трябва да се получава пълната заплата, която да е в размер на 100% от последната месечна заплата или средната месечна заплата. ЕК беше предложила 100% обезщетение по време на първите шест седмици от отпуската по майчинство. За останалата част от отпуска Комисията предлага пълно заплащане, като това не е правно задължително, но сумата не трябва да е по-малка от получаваната при отпуск по болест.

 

Проектозаконодателството има за цел да заложи минимални правила на ниво ЕС. Държавите членки могат да ги въведат или да запазят съществуващите правила, ако те са по-благоприятни за работниците в сравнение с тези в директивата.

 

"Майчинството не може да бъде смятано за бреме в системите за социално осигуряване, тъй като то е инвестиция в бъдещето", отбеляза Edite Estrela в рамките на дебата в понеделник.

 

Отпуск по бащинство

 

Държавите членки трябва да предоставят на бащите право на изцяло платен отпуск по бащинство в размер на най-малко две седмици в рамките на отпуската по майчинство, се казва още в одобрения от ЕП текст. Депутатите, които се противопоставиха на това положение, акцентираха върху факта, че отпуската по бащинство е извън обхвата на това законодателство, което се отнася до "здравето и сигурността на бременните жени".

 

Забрана за уволнение

 

ЕП прие също забрана за уволнение в периода от началото на бременността до най-малко шест месеца след края на отпуската по майчинство. Според депутатите, родилите жени трябва да могат да се завърнат на предишната си позиция или на равностойна длъжност, която да е със същото заплащане, професионална категория и задължения, като тази преди излизането в отпуск по майчинство.

 

Парламентът гласува също, че работещите бременни жени не могат да бъдат задължавани да полагат нощен труд или извънредни часове в десетте седмици преди раждането и през останалата част от бременността в случай на здравни проблеми с майката или нероденото дете, както и по време на целия период на кърмене.

 

 


Сходни връзки

Удължаване на отпуската по майчинство до 20 седмици с пълни обезщетения | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди