изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:22 EEST
В КАВАРНА Е ПЪРВИЯТ СВЕТА ПАМЕТНИК НА РОНИ ДЖЕЙМС ДИО /Ronnie James Dio - Temple Of The King / ВИДЕО/    
Култура Първият в света паметник на рок легендата, човекът с уникален глас - Рони Джеймс Дио, бе открит в Каварна от барабаниста на групата и приятел на Дио - Саймън Райт

 В съботния следобед Каварна отново събра феновете на рока, но този път не за поредния концерт, а за откриването на първия в света паметник на рок легендата, човекът с уникален глас, който през май тази година напусна този свят, покосен от рака - Рони Джеймс Дио. Композицията бе открита от барабаниста на групата на Дио и негов приятел -  Саймън Райт, който специално пристигна за церемонията от САЩ заедно с мениджъра на певеца Стив Минарди.

Автори на композицията са двама млади творци - Александър Петров и Красимир Кръстев - Ломски. Пред НДТ медиите момчетата заявиха: "Това е едно предизвикателство от наша страна към колегите, защото композицията не е завършена и би могла в бъдеще да стане цял ансамбъл". Авторът на бронзовата фигура, която е висока 1.60 м, Красимир Кръстев - Ломски, сподели: "Свързахме се с кмета на Каварна Цонко Цонев, чисто фенски - просто един ден решихме да му напишем писмо, в което обяснихме, че имаме идея и я споделихме. Изключително радостни сме от факта, че той я прие и ни помогна да я реализираме, като ни даде пълна свобода". Колегата му Александър Петров добави, че концепцията на композицията е продиктувана от от песента  “Всички заедно” от албум на “Пърпъл”, които са били сред любимите изпълнители на Дио. “Идеята ни бе да свържем Дио с Каварна, тъй като знаем колко много пъти бе идвал тук и обичаше Каварна и България" - каза още Петров. Двамата творци казаха, че са се спрели на характерен жест на певеца - начинът, по който е грабвал феновете си и е показвал своята признателност към тях.

Скулптурната композиция се издига в началото на парка в Каварна. Кметът Цонко Цонев каза, че с този монумент поставя началото на изграждането на Алея на рока, като следващата седмица ще обяви чия ще е втората фигура в нея. Цонев засега предпочете да запази в тайна името, но разкри, че се касае за български изпълнител. "Средствата, които се събраха напълно благотворително за реализация на идеята, са 25 000 лв. В това не влиза изваждането на камъните и превоза им от морето край Българево, черната работа, изливането на основата. Всичко това е безвъзмездно. Изключително признателен съм на всички, които прегърнаха идеята за паметника. Затова в основата му сме поставили и специална плоча, на която сме изписали имената на всички, помогнали за нейната реализация” – сподели Цонев.

Специално за откриването на паметника в Каварна бяха пристигнали и членове на един от най-големите в света клубове на на Дио от Гърция. Председателят му Джордж Каланис, заяви пред журналисти, че клубът е основан през 2000 г. и наброява 3500 фенове. "Най-верните са група от 15 души, които бяха и изключително близки хора и следваха Дио навсякъде. По лична покана от съпругата му те го придружиха и в неговия последен път, а сега сме тук - за откриването на паметника" - добави Каланис.

Почетни гости на събитието бяха барабанист на групата на Дио - Саймън Райт, и мениджърът на певеца Стив Минарди. Двамата предадоха сърдечните и топли поздрави към всички от името на съпругата на рок легендата - Уенди Дио, и изказаха нейното извинение, че не е успяла да присъства на събитието. Минарди запечата с камера всеки един миг и обяви от микрофона: "Благодаря на вас, на хората на Каварна и съм много поласкан от направеното в негова чест от всички в Каварна и в България”. Покривалото върху фигурата на рок легендата свали лично Саймън Райт, който каза: “Това е голяма чест за нас и признателност за Дио".

На нарочна пресконференция двамата близки до Дио хора още веднъж изказаха благодарности за направеното, като споделиха колко страхотен човек е бил великият музикант. Райт е категоричен, че няма кой да замени уникалния му глас. Барабанистът разказа случка от съвместната им работа, с която, според него, най-точно може да се опише колко грижовен като човек е бил музикантът приживе. "Имахме концерт в Русия, не помня коя година. Кацаме на летището, там ни чакат медии, фенове - просто лудница. На излизане от залата на летището Рони видя коте. Спря всички и им каза да чакат. Върнахме се вътре и от магазин на летището Дио купи мляко, после излезе и даде на котето" - разказа музикантът.

Много фенове положиха цветя на паметника на легендарния певец, който завинаги остава в Каварна. Сред присъстващите на официалната церемония бяха добричките депутати Румен Иванов и Валентин Николов, зам.-директорът на НАП Тошко Тодоров. Сред присъстващите бяха и Звезди от "Ахат", треньорът на "Черноморец" - Бургас, Красимир Балъков, като и двамата раздадоха множество автографи и позираха за снимка с феновете.  НДТ

 

Ronnie James Dio - Temple Of The King |превод|

 

 


Сходни връзки

В КАВАРНА Е ПЪРВИЯТ СВЕТА ПАМЕТНИК НА РОНИ ДЖЕЙМС ДИО /Ronnie James Dio - Temple Of The King / ВИДЕО/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди