изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:08 EEST
Гражданско сдружение открило корупционна схема в ОПАК    
НовиниКорупционна схема в оперативна програма "Административен капацитет" е разкрила Гражданска коалиция за устойчиво ползване на фондовете на Европейския съюз (КУПФЕС). Сдружението е подготвило събраните доказателства и всеки момент ще внесе документите в прокуратурата. Разполагаме със свидетелски показания, според които комисионната за спечелване на проект варирала от 15 до 30 % от стойността му, обясни Петко Ковачев от Института за зелена политика.

Той добави, че в схемата е имало замесени както обикновени чиновници от вече бившето министерство на държавната администрация, така и политически фигури. Конкретни имена обаче не бяха споменати. Според представителите на неправителствения сектор няма да е чудно, ако се наложи страната ни да възстанови до 50 на сто от средствата по тази програма. В Брюксел също са чували и подозират за съществуването на корупция в "Административен капацитет", каза още Ковачев.

Лошото представяне на страната ни в усвояването на европейските средства се дължи на неправиолно програмиране в периода 2004 - 2007 г. Не по-малка пречка е и липсата на компетенции от страна, както на администрацията, така и на бенефициентите. Вече е обществена тайна и това, че управляващите органи у нас, с цел да се презастраховат натоварват с допълнителна бюрокращина. Една от малкото положителни констатации на консорциума е, че сегашният министър на еврофондовете Томислав Дончев е успял да напипа вярната посока и надеждите, че периодът след 2014 г. ще се програмира правилно са големи.

Едва 4,5 на сто от общия ресурс по европейските програми е усвоен към края на юни тази година, сочи справката на КУПФЕС. Тяхното заключение е, че ако темповете се запазят България ще успее да се възползва от не повече от 15% от предвидените за страната ни 6,7 млрд. евро до 2014 г.  http://www.dnesplus.bg
 


Сходни връзки

Гражданско сдружение открило корупционна схема в ОПАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди