изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:33 EET
ЦЪРКВА ОТВОРИ ВРАТИ В ЧЕРНА    
Общество Направиха първа копка на нов православен храм "Свети Александър Невски" в Житница. Празничен бе вчерашният ден за жителите на две добрички села - Черна и Житница. В първото врати отвори православен храм "Успение на Пресвета Богородица", а във второто бе направена първа копка на църквата "Свети Александър Невски". Празникът на двете села бе споделен от кмета на община Добричка Петко Петков, председателя на Общинския съвет Славка Петрова, кметове на населени мести, общински съветници. 



От ранни зори започна празничната литургия в храма в село Черна. Новата придобивка бе осветена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, архиерейския наместник на Добричка духовна околия архимандрит Гервасий, иконом Стоян Иванов и свещеници от Варна. "В община Добричка, благодарение на ръководството й, почти няма населено място без храм", посочи митрополит Кирил. Стоян Иванов благодари лично на кмета Петко Петков, с чиято подкрепа са изградени много църкви в селата. И припомни, че има обещанието му и за направата на параклиси в  Кръгулево, Пчелник, Тянево.
"Това е изключителен момент в историята на селото", каза при откриването на храма "Успение на Света Богородица" кметът на Черна Иван Марев. За НДТ той разказа, че първата копка на църквата е направена на 17 февруари 2007 година. Средствата за градежа са набрани от рента от църковната земя на Черна, която е 50 декара, и дарения. Иван Марев подчерта големите заслуги на иконом Стоян Иванов и изказа сърдечна благодарност на архитект Асен Коев - за безвъзмездно изготвения проект, както и на спонсорите - ЕТ "Момчил 61", ЕТ "Иван Апостолов", братя Радослав и Васил Станеви, "Конкорд" ЕООД, фирма "Биопрограма", "Валентино" ООД, Държавно горско стопанство и др. Досега в Черна не е имало църква и хората я очакваха с нетърпение, сподели кметът. Доказателство за това бе фактът, че веднага след освещаването на храма в него бе направено кръщене - на сестричките Преслава и Анелия. 120 се християните в селото, мюсюлманите са 550 и си имат джамия, каза Иван Марев. В изграждането на храма са се включили и християни, и мюсюлмани. След официалното му откриване хората се събраха около масите на курбан, даден също от спонсори. За целта бяха заклани пет агнета.
Варненският и Великопреславски митрополит Кирил,  архиерейският наместник на Добричка духовна околия архимандрит Гервасий, иконом Стоян Иванов и свещениците от Варна гостуваха и на жителите на село Житница, където бе положен основният камък на храм "Свети Александър Невски". Митрополит Кирил разказа, че в селото е имало църква, но тя е  разрушена през 1962 година. Кметът Васил Минчев разказа, че решението храмът да бъде изграден отново е взето на общоселско събрание през 2001 година. Църквата ще обслужва и съседното село Тянево. НДТ

Снимки Мариела Бончева





 


Сходни връзки

ЦЪРКВА ОТВОРИ ВРАТИ В ЧЕРНА | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЦЪРКВА ОТВОРИ ВРАТИ В ЧЕРНА
Автор: Anonymous да 2010-10-25 @ 21:37 EEST

Браво.Адмирации!!!!!!!!


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди