изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:15 EEST
НЕКАДЪРНА ПРОКУРАТУРА ЩЕ ПЛАЩА 60 000 ЛЕВА ПАРИ НА НАРОДА ЗА ПРОСТОТИЯТА СИ    
Ред и сигурностМъж от Разград, оправдан след 15-години разследване и съдебни дела, осъди прокуратурата да му плати 60 000 лева обезщетение. Цеко Цеков бил обвиняем за предизвикване на пожар по непредпазливост, вследствие на който загинали две жени. В процеса срещу него са произнасяни няколко оправдателни присъди, след което по-горна инстанция връщала делото за ново разследване, съобщава Дарик радио.

Инцидентът е станал на 22 ноември в далечната 1989 г. Тогава при пожар в сградата на Профсъюзите в града загинали две жени. Цеков бил председател на Общинския комитет на синдиката. Обвинение за причиняване на пожар по непредпазливост, от който е последвала смъртта на две лица, му е повдигнато за пръв път чак след 3 г. Общо четири пъти е чул оправдателна присъда, но след това всичко започвало отначало.
Окончателно е оправдан от Окръжен съд-Шумен през 2007 г.

През цялото това време обаче, Цеков претърпял много негативни последствия. След пожара бил освободен от длъжност, не можел да си намери работа, съответстваща на квалификацията му, заради накърнената му репутация не бил включен и в листата на БСП за избор на общински съветници. Съпругата му го напуснала. Заболял от диабет, вследствие на което му извадили 15 зъба, стресът предивзикал срив в имунната му система, правел алергични шокове, два пъти губил съзнание и бил лекуван в интензивно отделение на разградската болница, става ясно от решението на съда.

За имуществените и неимуществените вреди разградчанина завел дело с искане  прокуратурата да му заплати 100 000 лв. обезщетение по Закона за отговорността на държавата. Окръжният съд в Разград призна за основателен иска, но не в целия му размер, а за 60 000 лв. Държавното обвинение трябва да плати и съдебните разноски - 3490 лв.
Решението може да се обжалва през Апелативен съд-Варна.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

НЕКАДЪРНА ПРОКУРАТУРА ЩЕ ПЛАЩА 60 000 ЛЕВА ПАРИ НА НАРОДА ЗА ПРОСТОТИЯТА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди