изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:44 EET
СИНЯТА ЗОНА СТАРТИРА В ДОБРИЧ    
Новини В 8 ч. започна заплащането на паркирането в „синята зона” на Добрич, съобщиха от общината. Въпреки първоначално определения по-широк обхват, стана ясно, че сега в „синя зона” попадат паркоместата на площад „Свобода” с паркинга, ул. „Охрид” с малкия паркинг /до бившата сграда на ДСК/, пространството от ганга на бл. „Свобода” до ул. „Отец Паисий”, ул. „Отец Паисий” – от ул. „Батак” до ул. „Гурко”, и ул. „Гурко” – от ул. „Отец Паисий” до бул. „25 септември” /”Бакарди”/. Извън тези места, няма „синя зона” и не се плаща за паркиране, поне засега, каза секретарят на общината Румен Русев.

Той добави,че е важно гражданите да знаят, че задължението да изчакат и потърсят инспекторите, които да ги таксуват, е тяхно. Засега „синята зона” е обезпечена с 8 инспектори, които са обозначени със сигнални жилетки с надпис „синя зона”. Те са разпределени по райони, така, че да има видимост от един до друг. Автомобилите, за които не е платено за паркиране в „синя зона” се блокират със скоби. Ще има автомобил, който ще разнася скобите. За отблокиране ще се плаща по 10 лева, освен таксата за престой. Таксата се заплаща в Центъра за услуги и информация на гражданите в общината. „Задължително трябва гражданите да си вземат касовите бонове и да ги поставят от вътрешната страна на предното стъкло на автомобила”, каза още Р. Русев. 
Във връзка с коментарите, че и гражданите, които живеят в централната част на града ще трябва да плащат абонамент за „синя зона” Р. Русев обясни, че всеки, който иска да ползва служебен абонамент, заплаща таксата и получава възможност колата му да е по 24 часа паркрана в „синя зона”.
В обхвата на „синя зона” няма предвидени паркоместа за живеещите в централна градска част, тъй като организацията е направена така, че платените места да не са единствена алтернатива за хората, които живеят в района. Още повече, че плащането в „синята зона” е от 8 до 18 часа. Предполага се, че в този интервал от време хората са на работа, а през останалото време всеки може да паркира, обясни още Р. Русев. И добави, че би следвало и автомобилите за зареждане на търговските обекти и инкасо да бъдат организирани така, че да го правят в интервала между 18 и 8 часа. Служебните автомобили на общината няма да имат абонамент, но няма и да заплащат за паркиране в „синя зона”. Осигурени са и места за хора с увреждания – по 4 на 50 паркоместа, ще бъдат маркирани за целта. Удостоверенията за това ще се получават от общината – от Центъра за услуги и информация на гражданите. Колите на полиция, пожарна и „Спешна помощ” са на специален режим и тях плащането в „синя зона” не ги касае. Осигурени са и четири паркоместа пред ДКЦ І, за които няма да се плаща. Там ще могат да спират автомобили, които водят бални пациенти.
Припомняме, че таксите за паркиране в „синя зона” е 1 лев на час за леки и по 2 лева за час за лекотоварни автомобили с общо тегло до 3,5 тона и на микробуси с до 12 пътникоместа. За платено паркиране  „служебен абонамент” ще се заплаща такса от 120 лева на месец. За принудително блокиран автомобил със скоба таксата е 10 лева, а за преместване на неправилно паркиран автомобил, таксата е 50 лева. За случаите, когато преместването се преустанови на място, таксата е 25 лева.  
Първоначално се предвиждаше обхватът на „синя зона” да е много по-голям и да обхваща 12 терена. Засега той е сведен до пет терена.
Въвеждането на синя зона в Добрич бе временно е спряно от Административния съд в града докато той се произнесе окончателно по заведеното срещу ограничителния режим дело. То е образувано по жалба на областния лидер на БСП,  адвокат Владимир Калчев, в качественото му на гражданин. Според него, наредбата е незаконосъобразна и нарушава правата на гражданите, които живеят в обхвата на зоната.
На съдебното заседание миналата седмица делото бе отложено за 9 ноември за събиране на нови доказателства, съобщиха от съда. В тази връзка магистратите спряха временно общинската наредба, която регламентира синята зона, докато съдът окончателно се произнесе по казуса.
Румен Русев обясни, че общината е обжалвала решението на Административния съд. По този начин се спира решението, с което е спряна „синята зона”, обясни Р. Русев. Той прогнозира, че през следващите една–две години може да продължават съдебните спорове във връзка с въвеждането на „синя зона” в Добрич.
Целта на въвеждането на „синя зона” в Добрич не е увеличаване на приходите в общинската хазна, а облекчаване на трафика в централна градска част, обясни зам.-кметът Иван Колев.
 


Сходни връзки

СИНЯТА ЗОНА СТАРТИРА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди