изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 12:36 EET
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 26 ОКТОМВРИ - ДИМИТРОВДЕН    
Празници Църквата чества смъртта на вмчк Димитър Солунски. На този ден, според народния календар, свършва стопанската година. На днешния ден православната църква чества смъртта на великомъченик Димитър Солунски. Димитър бил градоначалник на Солун, който открито проповядвал християнската вяра, заради което е заловен и хвърлен в тъмница, а на 26 октомври е убит с копие от езичниците на император Галерий.

Според народните представи от Димитровден започва зимата и се смята, че с празника на светеца свършва стопанската година на полето и в строителството. Пословица гласи: "Свети Димитър носи зима, а св. Георги - лято". Според легенда двамата светци са братя, като Димитър е първородният. Той язди черен кон и е господар на зимата, от дългата му бяла брада се изсипват над земята първите снежинки. В някои краища на страната празникът е наричан Разпуст, защото на този ден се разпускат ратаите до следващата стопанска година. Краят на селскостопанските работи се отбелязва със селски сборове, хора и песни. Празнуват много именници. На този ден на празничната трапеза присъстват ястия с петел, с овнешко месо ябълкова пита.

НАРОДЕН КАЛЕНДАР: СВ. ДИМИТЪР НОСИ ЗИМА - ДИМИТРОВДЕН

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 26 ОКТОМВРИ - ДИМИТРОВДЕН

26 ОКТОМВРИ - ДИМИТРОВДЕН

 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 26 ОКТОМВРИ - ДИМИТРОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди