изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:24 EEST
СЛЕД 2013 ГОДИНА - БАЛАНСИРАНИ ПРЕМИИ ЗА ФЕРМЕРИТЕ ЗА ВСИЧКИ СТРАНИ В ЕС    
НовиниТова каза в Добрич Франц Фишлер – бивш еврокомисар по земеделие:

В бъдеще се очакват големи предизвикателства пред селскостопанската политика в няколко направления: задълбочава се и продължава промяната в климатичните особености, населението застарява, населението в селските райони е ощетено за сметка на градските, каза на среща с фермерите от Добрич  бившият еврокомисар по земеделие Франц Фишлер. Той сподели пред фермерите от Добричко някои новини, които предстои да бъдат оповестени от Емвропейската комисия следващия месец във връзка с предложенията й за аграрната политика след 2013 г Стана ясно, че по отнношение на рамката на пазара и развитието на селските райони  не се предвиждат особени промени. ПРСР в общи линии ще останат същите, но ще има нови възможности. Особено по отношение на иновациите, за да се направи селското стопанство по-привлекателно, за да се стимулират иновациите, посочи Ф. Фишлер. И добави, че се мисли се за мероприятия за овладяване на климатичните катастрофи и подобряване на околната среда. Най-голямата дискусия се очертава да е свързана с директните плащания. „Тази система на заплащане вече отминава. В бъдеще ще се въведе регионализирана премия. Една държава ще се състои от един или няколко региона и за тези региони ще има единна премия. Тъй като заплащането е различно в различните страни-членки на ЕС, онези държави, които имат по-малък брой декари изискват надплащане над тази средна премия. В Гърция тя е над 500 евро, а в Балтийските държави – под 100 евро. В тази посока се очаква да има балансиране, уравнивиловка. След 2013 г. ще има балансиране на премиите”, посочи Франц Фишлер.
Бившият еврокомисар даде и няколко препоръки на фермерите от Добричко. „Успехът ви ще зависи доколко фермерите ще са в състояние да работят с преработвателната индустрия за продукти , които имат качество, за т.нар. производствени вериги, защото колкото по-качествен е един продукт, толкова по-висока е неговата принадена стойност”, каза той.
Втората му препоръка към родните фермери бе да не  пропуснат момента, когато влизаме в една епоха, когато земеделските продукти се предлагат с неаграрни продукти. Оказва се, че всичко, което се изхвърля в селското стопанство, вече придобива нов смисъл. Това функционира само, когато се внедрят в селското стопанство наука, технологии и иновации.
Третата му препоръка бе да се намери начин да се привлекат младите хора на село. Да се подобри инфраструктурата в селските райони и да се създадат работни места, които не са за селскостопански работници. „Това е ключът за бъдещото развитие на селските райони”, каза Ф. Фишлер и призова фермерите да са ангажирани и да обясняват на неселското население колко важни за парите, които те получават, и че те не са подарък, а са пари за положен труд.
 


Сходни връзки

СЛЕД 2013 ГОДИНА - БАЛАНСИРАНИ ПРЕМИИ ЗА ФЕРМЕРИТЕ ЗА ВСИЧКИ СТРАНИ В ЕС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди