изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:27 EEST
ПPСР СЕ ОЧЕРТАВА КАТО ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРЕ ПРИЛАГАНИТЕ У НАС    
НовиниКаза пред фермери в Добрич Светлана Боянова – зам.-министър на земеделието:
За България общата селскостопанска политика е добра политика и тя доказа своето място след 2007 г.

Програмата за развитие на селските райони (2007 - 2013) се очертава като една от най-добре прилаганите програми в България. До средата на месец октомври 2010 г. подадените инвестиционни проекти по нея надхвърлят 11 хиляди с обща стойност на исканата субсидия - близо 4,9 млрд. лева. Спрямо останалите оперативни програми ПРСР върви много добре. Договорени са 30 на сто от целия бюджет. Финансовият ресурс е 3,6 млрд. евро за целия период. Към момента са разплатени 17,7 процента.
В  българското земеделие по линия на единното плащане на площ от 2007 г. до момента средствата са се увеличи от 324 млн. до 1,261 млрд. лева. „Директните плащания на площ от своя страна водят до увеличение на обработваемата земеделска земя”, каза тя. И подчерта, че има недостиг на средства по отношение на някои сектори, например животновъдите, които не разполагат със земя. Най-важните предложенията на Министерството на земеделието и храните, включени в шестото изменение на ПРСР, са свързани с прехвърляне на остатъчния бюджет от мярка 611 „Доплащания към националните плащания", която приключи в края на 2009 г., към мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства", в частта негарантиран бюджет, предоставяне на приоритет при разглеждането на проектите от сектор „Производство на плодове и зеленчуци", комбиниране на държавната помощ за производство на качествено краве мляко и за отглеждане на кокошки - носачки с кандидатстването по мярка 121 и осигуряване на по-голяма субсидия на животновъдите, увеличаване на компенсаторните плащания за агроекология и за фермери в необлагодетелствани райони. Ще се даде възможност на животновъди, които искат да кандидатстват по мярка 121, но нямат финансова възможност да го направят, да кандидатстват пред ДФ „Земеделие”, да изготвят бизнесплан, а след това да кандидатстват по мярка 121. Ако всичко е наред, да може да се получи надбавка към субсидията. В средата на 2011 г. е планирано да стартира още една мярка от Програмата за развитие на селските райони, по която ще се финансират проекти за изграждане на хидромелиоративни съоръжения. Бюджетът по мярката е 90 млн. евро.
 


Сходни връзки

ПPСР СЕ ОЧЕРТАВА КАТО ЕДНА ОТ НАЙ-ДОБРЕ ПРИЛАГАНИТЕ У НАС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди