изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 04:54 EET
Бизнесът: Кабинетът краде от пенсиите    
Новини

Прехвърлянето на парите от личните сметки в професионалните пенсионни фондове към НОИ ще даде лош знак на чуждестранните инвеститори и няма да реши проблема.
Около това мнение се обединиха представители на шест работодателски организации на пресконференция в БТА. Работодателите се обявиха против "национализацията" на професионалните фондове и ранното пенсиониране у нас. Председателят на БСК Божидар Данев посочи, че намерението за прехвърляне на средствата противоречи на конституцията, заради посегателство върху частна собственост.

 



Нарушава се и правото на наследяване, тъй като наследниците на работниците, които са имали лични партиди, няма да могат да получат събраните вноски, обясни Васил Велев от Асоциацията за индустриален капитал.
По думите му, професионалните пенсионни фондове не са ангажирани със събираемостта на вноските, а вината за ниската събираемост е на НАП. Велев отрече и данните, че у нас хората се пенсионират най-рано в Европа.

Данев попита дали прехвърлянето на средства от девет фонда в един социален фонд не представлява отчуждаване за държавни нужди и засегнатите не трябва ли да бъдат обезщетени. Около 230 хил. работещи са сключили договори с професионални фондове и има опасност те да потърсят нарушените си права, посочи той.

Това дори не е национализация, а е кражба, защотото няма обезщетение за засегнатите, каза Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива.

Вече има срив на капиталовите пазари, след като беше обявена идеята за закриване не професионалните пенсионни фондове, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал.
Мислехме си, че ще се превърнем в страна, която прилича на нещо средно на Швейцария и Сингапур, но се приближаваме до нещо средно между Венецуела и Северна Корея, каза още Васил Велев.

При това солидарният фонд е временно решение, показват разчетите на работодателите, цитирани от "Дневник". Парите в него ще растат до 2014 г., а през 2019 г. фондът вече ще излезе на дефицит от над 180 млн. лв. Само три години по-късно недостигът ще надмине 1 млрд. лв.

Националният осигурителен институт няма да разваля активите на професионалните пенсионни фондове, нито ще тегли пари от банките, защото никой не иска апокалипсис в държавата или загуба на активи. Това каза управителят на НОИ Христина Митрева на пресконференция, на която бяха представени основните промени в Кодекса за социалното осигуряване, предаде „Фокус”. В пресконференцията участваше и социалният министър Тотю Младенов.

Митрева обясни, че по темата са проведени консултации с БНБ, с представителства на чуждите банки у нас.
„Титуляр на сметки може да се заменя, управляващ орган може да се заменя. Няма да разваляме активи, доходността няма да я намаляваме, защото това са дългосрочни активи”, добави Митрева. Въпреки ограничените инвестиционни инструменти средната доходност на фондовете на НОИ е 4,5% или 4,7%, а за първите месеци е 3,7% докато при професионалните пенсионни фондове тази доходност е по-ниска за година, каза още управителят на НОИ.
Младенов и Митрева посочиха, че единствено в България ранното пенсиониране е в професионални фондове.
Не искаме да се гаврят с труда на хората, работещи при тежки условия - да получат 50 лева пенсия за труда си, коментира Тотю Младенов, цитиран от БТА.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Бизнесът: Кабинетът краде от пенсиите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди