изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:37 EET
Трети сме в Европа по износ на проститутки    
НовиниСофия /КРОСС/ България е третата страна в Европа по износ на момичета с цел сексуална експлоатация, според данни на Европол. Преди нас са само Румъния и Украйна. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов на конференция, организирана от РискМонитор, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

По отношение на организирането на каналите за трафик на хора преди българската организирана престъпност е единствено албанската. Според Цветанов, платеният секс, проституцията и трафикът на хора са свързани с организираната престъпност. Това е един изключително доходоносен бизнес, каза той. „От едно момиче в страните от ЕС на месец доходът е между 12 и 18 хил. евро. Представете си една добре организирана група, разполагаща със 7-8 момичета. Разчетите показват, че на година тя ще изкарва по 1 млн. евро. Освен това, каналите за трафик на хора могат да бъдат използвани и за друг вид дейности, като например трафик на наркотици", допълни министърът на вътрешните работи. Той каза още, че поведението на българските престъпни групи е доста агресивно. Чрез използването на т.нар. елитни проститутки те биха могли да въвлекат в зависимост политици, бизнесмени, полицаи, прокурори и други. „Не трябва да се концентрираме само върху констатирането, но и върху превенцията на този вид престъпна дейност. В борбата с нея трябва да бъдат ангажирани както институциите, така и неправителствените организации, а също и медиите. Голяма част от момичетата влизайки в подобна схема първоначално не знаят за какво става въпрос, докато не се озоват в чужда държава. Тогава истината лъсва, но те вече нямат възможност да се измъкнат от лапите на трафикантите", посочи Цветан Цветанов. Според него, акцент в борбата с трафика на хора трябва да е отнемането на имоти, защото те са измерение за резултата от този вид престъпна дейност и доходите от нея.

Към момента страната ни има 1326 момичета, заети в предлагането на платени сексуални услуги и 263 публични места за осъществяване на подобна дейност. По данни на ООН, в света предмет на трафик на хора са 7-8 млн. души. Печалбата е между 3-4 млрд. долара. В ЕС с проституция се занимават 270 хил. момичета.

Според посланика на Кралство Норвегия у нас Тове Скарстейн, 70% от жертвите са жени и деца, но също така голяма част от самите трафиканти са жени. „Ето защо положението при трафика на хора не е черно-бяло, жени има и от двете страни на бариерата", коментира тя. По думите й, необходима е работа за подобряване на социално-икономическото положение в страните и регионите, които са най-големи донори за човешка плът. Проституцията не е само продаването, но и купуването на сексуални услуги. В това отношение подходът за справянето с проблема е различен. В Норвегия например ползването на сексуални услуги също е извън закона, така както и предлагането им. Посланик Скарстейн изтъкна добрата работа с българските правозащитни органи в превенцията и борбата с трафика на хора с цел сексуална експлоатация.

 


Сходни връзки

Трети сме в Европа по износ на проститутки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди