изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:51 EET
УВЕКОВЕЧАВАТ ЖОРО МИНЧЕВ В АЛЕЯТА НА РОКА    
Култура След Рони Джеймс Дио догодина и фигурата на Георги Минчев ще се извиси в Алеята на рока в Каварна. Това съобщи за НДТ кметът на община Каварна Цонко Цонев. Той добави, че намерението е скулптурата да бъде готова и открита по време на летния сезон догодина.

"Ще учредим отново Инициативен комитет, като ще финансираме изграждането отново чрез дарения. Предложих вече на двамата автори на композицията на Дио - Александър Петров и Красимир Кръстев - Ломски, да изготвят и изработят статуята. Те са млади момчета, доказани творци" - каза още Цонев. Той добави, че в Инициативният комитет смята да покани отново Звезди от група "Ахат", Данчо Караджов от "Сигнал", Васко Кръпката.
Както НДТ вече писа, в събота официално бе открит паметник на Рони Джеймс Дио, като автори на монумента са именно двамата млада скултори. Именно с фигурата на Дио бе поставено началото на реализацията на идеята за създаване на Алея на рока в парка на града.

Георги Минчев - български рокизпълнител, китарист и композитор, е роден на 9 април 1943 г. Той завършва ВИИ “Карл Маркс” и IAD – Брюксел, кинорежисура. През 1980-1982 г. Минчев води радиопредаването “Песни на седмицата” , а през 1982-1984 г. телевизионното предаване “Едно от пет” и Младежкия конкурс за забавни песни от 1980. В дует с Б. Киров пее от началото на 60-те години. Заедно с “Бъндараците” Минчев е един от основоположниците на българската рокмузика. Той работи с “Щурците” и “Сребърните гривни”. Представя се и на фестивали на забавната музика в чужбина. В края на 70-те и през 80-те години възвръща своята популярност с песни в стил рокендрол. Има издадена малка плоча от фирмата “CBS” в Белгия. След 1989 г. записва песни с формация “Стари муцуни”. Заедно с П. Гюзелев създава групата “Стари муцуни”. Минчев участва във фестивалите “Златен Орфей”, в Сочи и в Карлови Вари. Автор е на два албума: “Български рок” (1987 г.) и “Рокендрол ветерани” (1989 г.). Тойк има много самостоятелни концерти в България. През 2001 г. Георги Минчев получава посмъртна награда на “Българския топ 50” за цялостно творчество.

В КАВАРНА Е ПЪРВИЯТ СВЕТА ПАМЕТНИК НА РОНИ ДЖЕЙМС ДИО /Ronnie James Dio - Temple Of The King / ВИДЕО/

 


Сходни връзки

УВЕКОВЕЧАВАТ ЖОРО МИНЧЕВ В АЛЕЯТА НА РОКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди